27 април, 2024

Домейнът .io е създаден през 1997 г. като TLD тип от най-високо ниво към Британската индоокеанска територия. Администрацията на домейна също се намира и във Великобритания от Internet Computing Bureau. Но какво означава .io и защо е толкова използван?

От 2018 година до сега домейнът io има ръст на използваемостта, с която минава имената като .de и .ru. Основна причина да е толкова популярен са множеството стартъпи в сферата на софтуерната разработката и въобще в технологиите. Но те не са достатъчно.

Според италиански и есперанто много сайтове използват домейна, заради значението на думата io. Италианските блогъри предпочитат .io, защото означава “Аз”, а сайтовете на хората, които се интересуват от есперанто, които са отново голям брой от технологичния сектор, използват домейна в смисъл на “нещо”.

За DevStyleR също използваме този домейн, но причината е Input/Output. Това е и вероятната причина толкова технологични компании да използват домейна. В информатиката Input/Output се нарича комуникацията между система за обработка на информация като компютъра, и външния свят, бил той човек или друга информационна система. Също така най-посещаваният сайт с .io е GitHub. Все повече open source проекти преминават на .io.

Тагове: , , ,