26 април, 2024

Какво правиш, когато предлагаш полезна за обществото услуга, която варира от най-малкото до най-сложното? От обикновен преглед за настинка до животоспасяваща операция, но всичко това се случва под сериозно финансово напрежение. Лесно решение – тогава задаваш въпроса “Алекса, какво се прави при възпалено гърло?”

Националната здравна служба на Великобритания възнамерява да въведе в практиката си умното изобретение на Амазон. Идеята е да се редуцира посещаването на лекари, като Алекса извършва общата практика на ДжиПи, напътствайки хората със здравни съвети. За тази цел, разбира се, потребителите на здравни услуги ще трябва да разполагат с умно устройство вкъщи, но се счита, че то ще бъде от особено голяма полза за възрастни, трудноподвижни и слепи хора. Важен и логичен факт е, че информацията ще бъде абсолютно достоверна и сертифицирана от Националната здравна служба.

Говорителят на здравните служби Мат Ханкок заяви, че след като милиони души от цял свят ежедневно задават здравни въпроси на Алекса, то по-добре те да се погрижат информацията да е повече и сигурна, така че хората да получават най-добрите възможни съвети.

Когато човек не се чувства добре, отива при личния лекар. Помощта на Алекса няма да замени напълно ДжиПи-тата, но със сигурност ще освободи много от времето им. При съвет с умния асистент, пациентите ще знаят какви стъпки точно да предприемат при не тежки заболявания.

Разбира се, за устройствата се заплащат, следователно не всички ще могат да си ги позволят или въобще ще имат желанието да се сдобият с тях. Цените ще варират Между 50 и 200 паунда в зависимост от модела. Ако се случва нещо странно с нас и Алекса ни ориентира какво точно, а след това ни препоръча решение – добре. Но какво точно замества тя? Ако бихме отишли до личния лекар, който е в съседен квартал, например, за да го попитаме какво хапче ни трябва срещу главоболие – то тогава и Алекса не може да ни помогне. Със сигурност, за да е максимално ефективна идеята за лечение от вкъщи, спестяване на време и спестяване на разходи – в даден момент трябва да се появи и видео ъпгрейд, или изцяло нова платформа, за да може прегледите да са по-сериозни. Все пак някои заболявания оказват влияние и външно.

Но основният въпрос тук е – идва ли моментът, в който човечеството ще започне да заменя лекарите с умни машини и изкуствен интелект, дори и за по-сложни процедури?

Тагове: , , ,