26 април, 2024

Защо мотото “Go where humans go” е от голямо значение в сферата на роботиката? Съществуват много различни видове роботи, различни по размери и функционалност, и по-всичко личи, че в бъдеще те ще помагат, а дори може би и изместят човека в различни направления. Ще разнасят пратки, ще асистират в хирургията, ще служат за оптимизиране на работата на пожарна, полиция, ще почистват улици и т.н. Но има още време до тогава. Остават да се извършат някои значими подобрения.

Наблюдавайки някое представяне или тестване на робот, винаги прави впечатление наличието на вкочаненост в движението. Именно върху това е концентриран Майкъл Поса и неговата лаборатория – Dynamic Autonomy and Intelligent Robotics (DAIR). Главният герой е роботът Cassie, разработен от Agility Robotics.

Cassie няма торсо, нито глава, а само два крака. Дори структурата ѝ е така създадена, че буквално наподобява щраус. Дори и да звучи странно, Майкъл Поса осъзнава, че това е иновативно и на пазара не съществува друго подобно електронно същество. Основното, върху което Поса и колегите му са концентрирани, е създаването на алгоритми, чрез които Cassie да подобри своето придвижване върху разнообразни терени и неравности. Именно тук е предимството на роботите с крака. За разлика от много други, придвижващи се на колела, в случаят на Cassie, дизайнът позволява изкачването на стълби, заобикалянето на неравности, прескачането на препятствия. Ако мобилността на такъв тип роботи се усили, в онази потенциална служба на човечеството след време, Cassie би могла да помага при извършването на експедиции, бедствени и извънредни ситуации, като земетресения. Нещо, което роботите на колела не биха могли да изпълняват.

Друго важно, което Поса отбелязва е, че поръчвайки си робота от Agility Robotics, не се налага да прекарваш години в производството, а директно можеш да се захванеш с изследователската дейност и експериментите. Т.е. подобряването на походката на Cassie. Основният проблем пред който са сблъскани е, как да се усъвършенства системата, че при придвижване, роботът да запазва балансът си, без загуба на равновесие.

Всичко това се случва на компютър, така или иначе. Според Поса, ако роботът падне, докато извършва дадена активност в симулатора, то със сигурност ще падне и наистина. В симулатора са позволени по-смели и рискови тестове, от които е по-вероятно да се сдобиеш с по-качествен резултат. По този начин е възможно да се достигне до по-скорошен успех и Cassie да взаимодейства със света по един полезен за всички начин.

 

Тагове: , , , , ,