27 април, 2024

Преди 2 години Тейлър Алексис напуска своята работа като сервитьорка във верига за бързо хранене и започва своето приключение #100daysofcode. Днес тя е Front-End Developer и помага на всички ентусиасти, които искат да се реализират в ИТ сектора. Тейлър разказа за нас какви са били трудностите по пътя и какви са отзивите й от Microsoft Build ‘19.

В скорошен туит, сподели, че някога си работила като сервитьорка във верига за бързо хранене, а сега си Front-End Developer. Каква е твоята история за успеха и какво е #100daysofcode?

Попаднах на популярната платформа Codecademy по чиста случайност и през февруари 2017 г. започнах с основи на Python. Това стана преди да напусна работата си, защото ако трябва да бъда честна, не знаех с какво точно се захващам.

До този момент не се бях сблъсквала с компютърните науки в нито един момент от живота си, главно защото всички около мен бяха приели, че моите академични предимства се състоят само във владеенето на английски език и в историята.

След краткото ми запознанство с Python продължих да работя в търговията на дребно, но се чувствах сякаш ми е предначертан различен живот. Реших да приема работата си в fast food сектора като временна стъпка преди следващата, преди да разбера какво наистина искам да правя в бъдеще.

През есента на 2017 г. се върнах към идеята да се науча да кодя с помощта на Colt Steele’s Web Developer Bootcamp (не е действителен bootcamp), което е курс на онлайн обучителната платформа Udemy. Започнах да разработвам проекти, както и да публикувам туитове с ъпдейти за моето ново приключение под хаштага #100daysofcode. Така споделях провалите и успехите си докато учех нови неща като PhP и JavaScript.

Използвах безброй ресурси от YouTube, (абонирайте се за “Traversy Media”, Кевин Пауъл и “Coding Phase” за доза мотивация и уроци за стартиране на проекти!!) Egghead, Medium, FreeCodeCamp и други. С течение на времето се научих да bookmark-вам MDN (Mozilla Developer Network) и CSS Tricks като референтни точки. Привлякох вниманието на няколко работодатели, които харесваха работата ми и хъса ми. На 18 юли 2018 г. получих първото реално предложение за работа като уеб разработчик и така от от Орландо, Флорида се преместих в Сиатъл, Вашингтон. Това беше един невероятен момент за мен! В първата ми работа използвахме Angular и PHP. Сега вече съм на второто си работно място като Contract Frontend Engineer, където работим с Vue, React и Laravel.

 

 

Какво предпочиташ като език, framework и text editor?

Обичам да пиша код на JavaScript. Ако говорим за framework, изборът ми е React! Любимият ми текстов редактор е VS Code, харесва ми как са вградили Git, така че мога да правя commits, пулвам разклонения и да изпращам кода в GitHub безпроблемно, като всичко се случва в рамките на редактора.

Ти бе поканена да присъстваш на Microsoft Build! Какви са отзивите ти и коя лекция ти хареса най-много?

О, Microsoft Build си беше едно страхотно изживяване! Аз бях там в ролята си на Dev MC, което е нещо като говорител на бранд (“brand ambassador”) и съответно работата ми бе да присъствам на сесиите и де създавам видеа с обобщение какво съм научила! Също така направих интервю с екипа на Microsoft Edge относно UX. Като цяло научих нови неща за промените, които екипът е въвел в браузъра Edge, значимостта от обратната връзка с потребителите, придобиването на GitHub и изобщо всички последни иновации, които се случват там.

Любимата ми сесия беше за Cortana и Bot Framework, оказа се, че можете да говорите съвсем непринудено с Cortana и ботът ще създава, актуализира и анулира събития в движение, както и ще отговоря на всичките ви въпроси. Наистина невероятно!

Как мотивираш хората да започнат да кодят с CodeEveryday? Какво те вдъхнови да стартирате този проект?

Винаги гледам да препоръчвам ресурси за програмиране, които лично съм тествала и намирам за ефективни! Споделя всичко за пътуването, което ме научи да програмирам и ми даде възможност да осигурявам работни места в сферата на технологиите. Заради всичко това хората се обръщат към мен за менторство, ръководство, питат за официален списък на ресурсите, които ползвам и искат съвети за интервюта и работни места.

Така си казах, защо да не създам платформа, която да е нещо като гайд, който да използвате, когато решавате какъв кариерен път искате да следвате в ИТ сектора, как да се подготвяте за интервю, изобщо гайд за навлизане на пазара на труда. Искам да помогна на онези, които идват от нетрадиционни и недостатъчно изявени среди. Стремежът ми е да направя технологичния сектор по-разнообразен.

А какво правиш в платформата за видео уроци egghead?

Когато постът ми в Twitter, за трансфера ми от сферата за бързо хранене към инженерство стана viral, Джоел (основателят на Egghead) ме попита дали бих искала да си сътрудничим и да бъда инструктор в проекта. В момента работя върху това, така че бъдете на линия за новости! Общо взето – мисля да създавам видео уроци по програмиране.

Какво мислиш за жените в софтуерната индустрия, съществува ли проблем с равноправието в ИТ компаниите?

Има ли неравенство по отношение на третирането на жените в технологиите или спрямо броя на жените в сектора? Отговорът и в двата случая е да! Има много жени, които са с безбройни постижения, но са подложени на тормоз и несправедливо отношение поради техния пол. Решението на проблема е да се даде гласност на маргинализираните гласове, да се подкрепят и да се подкрепят взаимно, да се създават нови възможности и да споделяме нашите ресурси и мрежа, така че всеки получи своя равноправен, справедлив шанс.

Коя е най-вдъхновяващата личност от технологичния сектор, която си срещала досега?

Най-вдъхновяващата личност от сектора, която съм срещала до този момент, е Стефани Хърлбърт. Тя се превърна в един мой истински добър приятел и винаги дава много добри съвети за всичко, особено когато става въпрос за навигиране на технологии и проблемите, които възникват по пътя. Разбира се, има толкова много други хора, които ми помогнаха както пряко, така и косвено.

Какво разработваш в момента?

Пуснах първия собствен курс! Заедно с Джайрън Паркър създадохме онлайн семинар, наречен “React + Laravel Masterclass”, в който можете да разработите Cash app Clone. Това е прогресивно уеб приложение, с което ще можете да свържете своят stripe account, за да изпращате и получавате плащания.

Сега, след като пуснахме това, работя по първия релийз на CodeEveryday. За момента ще използваме React, Node и Apollo-GraphQL, защото това е технологичният стек, с който съм най-добре запозната. Разработвам го като прогресивно уеб приложение, така че е възможно да преглеждате уеб страници офлайн или ако просто имате проблеми с мрежовата връзка. Моя отговорност е и достъпността, искам да се уверя, че UX е основен приоритет от самото начало, а не последваща мисъл. Работя и по своите лекции на конференции, които имам през това лятото, където ще обучавам хората как да направят своите React и React Native приложения по-достъпни!

Предстои да бъда лектор на конференции като RefactrTech в ATL, Chain React в Портланд и React Loop в Чикаго. Поддържам и серия от влогове #CodeEveryday, където заснемам всекидневния си живот като софтуерен инженер и стартъп основател. Последвайте ме!

Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,