19 април, 2024

Spring общността се организира от Александър Ковачев, който сподели за идеята на мийтъпите и развитието на технологията в България.

Разкажете ни за общността? Кой е организатор? Какви хора обединява, на какви позиции?

Spring Developers Bulgaria е общност от хора, занимаващи се с разработката на софтуер, използващ Spring framework. Създадох тази общност във Facebook, като идеята ми дойде, когато започвах да работя по собствен проект и исках да намеря хора, имащи интерес към разработка на софтуер със Spring. Тогава си казах, че би било много хубаво, ако има група с хора, където човек, който започва собствен проект или startup, да влезе и да намери правилните хора за него, които да се включат в идеята. В моя случай аз не исках служители, а партньори, които да повярват в идеята, която аз имам и да работим заедно. Това щеше да е много хубаво, ако съществуваше, когато аз започвах, но липсваше и за това реших да го създам.

От компании или фрийлансъри?

Смятам, че в общността може да присъстват, както хора, които тепърва навлизат в Spring разработката и да намерят необходимата помощ и материали в групата, така и компании, които търсят хора с нужните умения. Надявам се, общността да бъде максимално полезна и всеки взаимно да помага на другите.

Кога основахте общността? Как се разраснахте и какъв брой сте днес?

Общността създадох в края на 2018-та година, като от тогава до сега не съм влагал никакъв труд да я развивам. Но наскоро реших, че все пак е хубаво това нещо да просъществува и започнах с поканите на хора в нея. Като начало направих няколко поста за общността във вече съществуващи групи, които са по-общи отнасящи се към development. Още след като направих няколко поста за групата се присъединиха 80 човека. В момента сме 100 и се разрастваме всеки ден.

Колко често се събирате? Къде? Колко души сте? Какво е съотношението мъже:жени?   

За момента не правим живи събития и общи събирания, но при интерес след време може да започнем да се събираме и да си правим разни интересни обучителни събития и курсове или хакатони.

Смятате ли, че българите са свикнали с наличието на такива групи? Имат ли интерес към тях?

Смятам, да. Доста големи групи вече са навлезли и дават своя принос. Определено има интерес и за това се появяват и развиват нови и нови. Всички тези общности помагат за едно по-развиващо и сплотено общество в България.

Какво е новото във вашата общност? В технологичен план и около самите вас? Организирате ли събития?  

Spring Developers Bulgaria е насочена към по-конкретни технологии и технологичен стек. Конкретиката би допринесла повече за хората, които търсят по-конкретно нещо в тясно специализирана общност. За момента не организираме събития, но при интерес би било много хубаво, ако можем да си позволим живи събития, където всеки може да участва и да даде своя принос, и да разкаже за своя опит.

Как се поддържа съществуването на тази юзър група? Кой финансира? Има ли членски внос?

Групата е отворена и всеки може да се присъедини. За момента не е нужно някакво финансиране, тъй като все още нямаме живи събития. За поддръжката са нужни интерес и желание да помогнеш и споделиш нови и интересни неща или проблеми, които сте срещнали.

Самоинициативно ли е всичко? Мислите ли да станете част от някакво световно звено на подобна общност?

За момента всичко е по самоинициатива и сме насочени към българската общност и помагане на хората в България.

Как се развиват технологиите с отворен код?

Spring framework е изцяло базиран на отворен код и се справя прекрасно. Има много добра поддръжка и развитие на нови и нови неща. Лично мое мнение е, че всичко с отворен код има по-голям потенциал, тъй като много хора имат досег до кода. А когато много очи гледат дадено нещо, то се доизпипва отвсякъде. Също така много хора имат възможността да участват и да дадат нови идеи и да помагат даденото нещо да се разраства, тъй като те самите имат интереса това нещо да продължава да съществува и да бъде по-добро. Много от най-големите организации са именно с отворен код.

Как желаещите могат да се включат във вашата юзър група?

Всеки, който има желание да се присъедини и да участва под някаква форма в общността може да го направи, като ни намери във Facebook.

 

Тагове: , , , , ,