26 април, 2024

До 2024 г. 95% от организациите в региона на ЕМЕА ще гледат на своите данни като на двигател на приходи, като 46% ще ги разпознават като важен източник на приходи спрямо 29% днес. Това сочат данните на ново проучване, обявено от VMware, водеща компания в иновациите за корпоративен софтуер.

Проучването The Multi-Cloud Maturity Index е проведено сред почти 3000 лидери, отговорни за взимането на бизнес и ИТ решения в EMEA. Данните разкриват, че почти половината (47%) са напълно съгласни, че използването на няколко облака ще им позволи да максимизират своите данни, за да иновират. В същото време те повдигат критични въпроси като национален и браншови суверенитет на данните. Всъщност суверенитетът на данните се изтъква като едно от ключовите предизвикателства пред организациите – 95% признават своите притеснения.

„Нашата дигитална стратегия за търговия на дребно до 2026 г. е изградена върху data-centric, digital-first подход. Данните и облакът, върху който работят, са в основата на всички наши операции и нашия модел за създаване на стойност. Тази дигитализация ще подобри изживяването на клиентите с по-голяма персонализация, ще повиши оперативната ефективност в централата, както и в магазините, и ще има положителен ефект върху приходите ни“, обяснява Дамиен Казенав, главен технологичен директор и главен директор по информационна сигурност на Carrefour France, водещ световен търговец.

Амбицията да се реализира повече стойност от данните обаче идва с допълнителни предизвикателства. Сигурността (35%), уменията (35%), трудностите при свързването на различни облачни среди (31%) и изолираният достъп до данни (27%) остават сред ключови препятствия. Организациите трябва също така да подобрят контрола, който имат върху своите оперативни и облачни разходи, като съответно 76% и 74% са съгласни, че това е проблем, ако данните трябва да стимулират истинска бизнес стойност.

 „Доверието в данните като стимул на иновациите и конкурентно предимство сега е гръбнакът на дигиталния бизнес. Да бъдеш интелигентен в облака – способността да избереш правилния тип облак за точните данни, включително поверителна информация, която трябва да остане в рамките на националните граници – се превръща в бизнес модел за организациите, които искат да се възползват максимално от своите“, споделя Джо Baguley, вицепрезидент и главен технически директор на VMware за региона на EMEA.

“Организациите, които се възползват напълно от конкурентните предимства при използването на няколко облака за управление на данни, виждат ползи за бизнеса си като цяло. За да постигнат успех обаче, те трябва да могат да поемат контрол върху това къде се намират техните данни – без да компрометират сигурността, съответствието или суверенитета, както и избора на доставчици, които да ги управляват”, допълва още той. 

86% от анкетираните се съгласяват, че ползите от мултиклауд – способността да се използват и управляват различни видове частни, публични, периферни и суверенни облаци – надделяват пред предизвикателствата. Почти половината (46%) вярват, че използването на мултиклауд е имало много положително въздействие върху растежа на приходите. Същевременно 46% също вярват, че е имало много положително въздействие върху печалбата. Всъщност само 4% смятат, че мултиклауд не е от решаващо значение за успеха на бизнеса.

 „Да бъдеш cloud smart не означава само да разбереш потенциала, който облачните услуги могат да имат върху бизнеса. Важно е да разбереш как да управляваш бизнес операции в няколко облака, за да обслужваш по-добре крайните клиенти и да получиш стратегически предимства. Mултиклауд стратегията дава на бизнеса възможността за лесно използване на няколко облака за различни приложения и данни, което води и до по-добри финансови резултати за тях”, коментира Борислав Борисов, старши директор R&D във VMware.

Това е още по-добра новина за организации в цяла Европа, където се очаква въздействието на икономиката на данните върху БВП в Европейския съюз и Великобритания да нарасне до 4,2% от 2,6% до 2025 г., според Европейската комисия. 

 

Тагове: , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR