26 април, 2024

Яна Търкаланова е водещ старши софтуерен инженер към един от най-ключовите екипи на Cognyte, свързан с разработването на софтуер за Cybersecurity. След като работи в ИТ отдела на Университета по Национално и Световно Стопанство, започва работа в Cognyte по изграждането на интелигентни системи по сигурността. Тя е професионалист с над 10 години опит в софтуерната разработка и притежава магистърска степен по “Бизнес информатика” от УНСС. Експертизата й е подплатена с множество проактивни участия в различни инициативи, управление на екипи, организация на проекти.

Яна, можеш ли да ни разкажеш повече за началото на своята кариера? Защо избра информационните технологии и програмирането за свое кариерно развитие?

В училище бях добра по математика, въпреки че завърших езикова гимназия. Никога не съм ходила на частни уроци. Предметите, които изучавах в училище, ми дадоха достатъчно знания. Нашата учителка ни подготви много добре за кандидатстудентските изпити. Кандидатствах с математика в Софийски университет, Технически университет и УНСС. Имах шестици на изпитите. Затова обмислях кой университет да избера, тъй като бях приета във всичките три. В крайна сметка реших да уча в УНСС. Изучавах Бизнес и информатика. Моята специалност беше свързана с използването на различни ERP системи за развитие на бизнеса. Математическите специалности бяха свързани или с програмиране или с професията на учител по математика. Тъй като не съм добра в обясняването на неща на други хора, аз избрах програмирането. Щастлива съм, че взех това решение, защото наистина ми харесва.  

Ти си старши Java програмист в Cognyte. Разкажи ни за своето кариерно развитие преди да стигнеш тази позиция.

Всички мои длъжности бяха свързани с моята специалност. Още като студентка търсех работа като стажант. Първо започнах да работя като младши програмист в Катедрата по Информационни Технологии на УНСС. Моята работа се състоеше в това да помагам на администрацията при кандидатстването на нови студенти, с кандидатстудентските изпити и с класирането за общежитие. Бях там около една година и ми харесваше да уча и да работя на едно и също място. Когато усетих, че не остана нищо, което мога да науча, аз смених работното си място. Започнах като програмист в българска компания, която специализира в персонализирането на ERP системи. Тя се занимаваше с внедряването на ERP системи в български и чуждестранни компании, които да помогнат за техните продажби. Занимавах се с продукт, който трябваше да бъде персонализиран, за да отговаря на целите на различни компании. Но, човек често стига до една точка, когато е научил всичко, което е нужно да знае за своята сегашна позиция и не остава нищо, в което да се развива, затова губи интерес и се нуждае от нови предизвикателства. Тогава започнах кариерата си в Cognyte като младши програмист. 

До каква позиция може да стигне един Java програмист?

Според личните си интереси, той може да стане какъвто иска. Ако си добър в ръководенето на хора, можеш да станеш ръководител на екип. Ако обичаш да даваш идеи за разработването на продукт, можеш да станеш архитект. Има различни направления за развитие. Няма граница. 

Като софтуерен програмист ти въвеждаш нови функции, отстраняваш бъгове, помагаш на екипите и много други неща. Кои са задължителните качества за да бъде успешен един програмист?

Според мен, той трябва да познава много добре продуктите, с които работи. В момента нашите проекти са облачни. Ние използваме Google Cloud, Kubernetes, Spring и други технологии. Аз не съм от тези, които предпочитат мир и спокойствие и не обичат да се случва нищо непредвидено. В Cognyte винаги използваме нови технологии. Много често трябва да правим проучвания за това кое работи и кое не работи, какви са най-добрите технологии, които да използваме върху това, което работим и т.н. Това са предизвикателствата. Наистина се радвам да имам колеги, от които мога да се уча. Ако има нещо, което не разбирам, винаги мога да попитам някого. В нашата компания имаме възможност да посещаваме курсове, които могат да помогнат на кариерата ни и професионалното ни развитие.

Каква е тайната зад един успешен екип? Каква е ролята на работната среда и културата и на самата компания?

Тайната зад един успешен екип се свързва с избора на точните хора / таланти. По време на интервю ние не просто се фокусираме върху техническите знания на кандидата. Фокусираме се върху неговите качества като човек. Отдел “Човешки ресурси” ни помага много за това. Екипът ни е доста сплотен, ние не сме просто колеги, а и приятели. Организираме тиймбилдинги По-лесно се работи с човек, който е и твой приятел. По този начин по-лесно се споделят опит, знания и се обсъждат ежедневни задачи.

Кое е важното, когато участваш в интервю на кандидат? Има ли чеклист?

Както вече посочих, освен техническите знания са важни също и комуникационните умения и отношение. Ние не просто разчитаме на знанията. За нас е важно да имаме хора, които са спокойни и общителни и добре работят в екип.

Какво трябва да знае всеки кандидат за позиция на софтуерен програмист?

Всеки език за програмиране има своите основи. Когато някой кандидатства в нашата компания, е важно да притежава тези основни знания. След това, по време на интервюто, ние можем да поставим допълнителни изисквания и да зададем повече въпроси. Най-важното е кандидата да има основата за определен език за програмиране според позицията.

Какви са твоите интереси извън работата? Какви са твоите източници на знания, като книги, подкасти, образователни платформи, които използваш да се учиш и за професионалното си развитие?

В наши дни, източниците на информация са безкрайни. За мен е важно човек да е мотивиран и да се интересува от всичко, което се случва в неговото ежедневие. Източниците на знания може да се намерят много лесно. Лично аз използвам платформи като Pluralsight, Coursera и т.н. Но все пак, мотивацията е най-важното нещо за мен. Когато сте мотивирани и искате да учите и да се развивате, винаги можете да събирате знания. Дори и ако не е от интернет винаги може да се учите от други хора. Те могат да споделят своя опит, а вие можете да им задавате въпроси. В Cognyte се  предлагат  различни курсове, които аз лично посещавам. Тези обучения, Интернет и моите колеги, са част от ежедневие ми и аз се опитвам да се уча възможно най-много от тях.

Какви съвети ще дадеш на младшите Java програмисти, които сега започват своята кариера и искат да достигнат твоето ниво?

Бих ги посъветвала винаги да бъдат постоянни и да учат много. Те трябва да правят всичко възможно да работят по реални проекти, тъй като вярваме, че единственият начин е да се учат с практика. Упоритата работа ще им позволи да постигнат своите цели, дори ако това не е рентабилно към момента. 

 

Какви са предимствата и недостатъците на дистанционната работа? Как балансираш между своя професионален и личен живот?

В момента работим дистанционно. Ние постоянно говорим помежду си, когато сме в офиса и комуникацията е по-лесна и по-бърза. Дистанционната работа първоначално беше огромно предизвикателство за мен, тъй като трябваше да се обадя на някого, за да се свържа с него вместо просто да отида до бюрото му и да поискам помощ, но свикнах с това и нещата вървят доста добре. Работя по-ефективно от вкъщи, защото нищо не ме разсейва. Мога да свърша повече работа. Имам възможност да се върна в офиса, но в момента предпочитам този начин. Не губя време да пътувам и правя други неща. Сутринта обикновено бързах, за да стигна до офиса навреме, а вечерта да прибера детето си от детската градина. След това трябваше да се връщам у дома, да приготвям вечеря и да домакинствам. Сега не губя време  и успявам да изпълнявам и задачите си.

Имаш ли някакви хобита извън своята работа?

Обичам да спортувам. Правя го всяка сутрин. Отивам на фитнес, правя гимнастика. Обичам да ходя в планината. Много съм запалена по тези неща. Не мога да се заредя с толкова положителна енергия, ако не спортувам.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager