26 април, 2024

Стандартната практика за ниво на заплащане е свързана с йерархията и израстването, но съществуват и изключения на базата на силната необходимост от даден специалист или на индивидуални умения. Това е и темата, към която бе зададен въпрос от аудиторията по време на онлайн дискусията “Заплатите в софтуерния бранш 2021” – нормално ли е служител да взима повече от своя ръководител? Ето какъв отговор дадоха специалистите.

Не бива да ни е страх да оценяваме таланта,” отбеляза Александър Починков, VP of Engineering в Nexo и продължи с това, че понякога има длъжности и умения, които не са мениджърски и не е задължително мениджърските заплати да са по-високи от заплатите на “subject matters” експертите. “За мен е абсолютно нормално да има случаи на служители, взимащи повече от своя ръководител. Но дали се случва често? По-скоро не,” допълни Починков.

Рада Йосифова, Head of HR в Raiffeisenbank България също не определи да има такава тенденция. Ако има такива случаи, то те са рядкост, но бавно се преминава повече към skill-based възнаграждение.

Опитваме се да въвеждаме модели, базирани на умения, знания и компетенции, но все още няма как това да се предлага на 100%,” коментира Йосифова.

Българската ценностна система, култура и манталитет са други и каквото и западно да се опитваме да въведем, то е процес и трябва да бъде допълнително адаптирано и не можем да чакаме бързи резултати. Аз също съм чувал за такива случаи, но все още не съм виждал,” коментира по темата и Милен Великов, HR Expert & Consultant.

Пълен коментар по темата можете да изгледате в приложеното видео.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author