27 април, 2024

Добромир Цольов е CEO на Strings IT Recruitment. С него разговаряме за COVID пандемията, remote работата и плановете на компаниите за ваксинация на служителите си. 

Каква е ситуацията във Вашата компания с remote режима?

Ние нямаме конкретно работно място и си работим remote така или иначе. Нашето работно място е coworking space, Soho, но никой никога не е бил задължаван да работи от там така че за нас ситуацията не е толкова променена в този аспект. Ако мога да си позволя да коментирам ситуацията на пазара, понеже ние работим с ИТ компании и сме доставчик на човешки ресурси, мисля че след края на корона кризата, който не се знае кога ще настъпи, повечето компании все пак планират да върнат служителите си и да заработят пак в нормалния си пред-кризисен формат 

Нужна ли е някаква фирмена политика за ваксиниране на всички служители? 

Според мен трябва това решение да се остави на самите хора, на отделните индивиди. 

Има ли значение за вас проиводитела на ваксина? 

Доколкото знам всички са тествани по един или друг начин, така че не съм сигурен доколко има значение и коя точно да бъде използваната ваксина. Има си институции, които са одобрили тези ваксини на европейско ниво, така че има резон в това да им се доверим. 

Политика за фирмата или регионално? 

Мисля, че компаниите се адаптират към съответните пазари дори и по отношение на техните офиси, където се извършва някаква дейност. Така че според мен компаниите това и правят. Нямат една политика, която се имплементира по един и същи начин навсякъде. Тук е моментът да отворя скоба, че ние не работим с най-големите компании. Работим със средни и по-малки бизнеси и те обикновено са по-гъвкави. Това са нашите наблюдения. 

Видяхте ли някакви промени вследствие от COVID-19 пандемията? 

Да, всичко стана още по-гъвкаво за изпълнение и организиране. Тя ни улесни работния процес допълнително. 

По-големите BIG Tech компании разрешиха на служителите си да работят от вкъщи и дори вкарват изцяло този режим като нов метод на работа, как бихте коментирали този тренд? 

Доколкото знам това вече е факт при повечето големи ИТ компании, или поне при повечето от тях. Всичко зависи от процеса на работа на всяка една компания. Предполагам, че не навсякъде това е възможно или необходимо. Според мен си зависи от самата компания, защото нещата са много индивидуални. Така че със сигурност предстои такава тенденция, но не мога да кажа колко точно от компаниите им предстои да преминат в remote режим. От друга страна самия процес на работа се променя особено в ИТ сектора и очаквам доста от компаниите да се преориентират. Т.е самите им процеси да стана по-гъвкави. Също така забелязва се тенденцията все повече компании да работят на проектен принцип с все повече специалисти с все повече разширен географски диапазон. Така че това е една от тенденциите. Ако тя се запази и се засили, най-вероятно ще се премине в такъв remote режим, който ще бъде свързан с работа “на парче”, така да се каже-  работа по конкретен проект или task и така няма да има толкова голяма обвързаност между съответните специалисти, служители и компании. 

Как виждате обстановката в следващите 1-3 години? Дали COVID-19 пандемията ще прераства и усложнява или ще се потушава? 

Определено ще нараства все повече и повече. Все повече производители на софтуерни продукти забелязват предимствата на това да успеят да отделят голяма част от тяхната работа на remote служители. Натам отива света, което също си има своите предимства и недостатъци. Не мога да се ангажирам с проценти и не мога да кажа каква точно част от световния ИТ пазар ще се преориентира към този формат и кой ще си запази класическия формат. Със сигурност ще има значителен брой от софтуерните компании, които ще запазят разработката на най-важната част от проектите си inhouse и по начин, който да е най-обвързан с работа в конкретната компания. 

Ще дадете ли някакъв take-home message към вашите служители и колеги спрямо COVID-19 пандемията и remote режима? 

Доколкото виждам от компаниите, с които работим, remote режима по никакъв начин не е проблем, така че няма нужда от справяне с него. Разбира се е нужно компаниите да събират служителите си да работят заедно, ако ситуацията го позволява и то по възможност по някакви приятни и весели поводи. Добре е да се намират такива поводи, да се събират служителите и да се поддържа този team-spirit, който все още е от голяма важност. Не мисля, че някой е уплашен от remote режима, може би в отделни случаи, но в по-голямата част от случаите всички са доволни. Днес имах една среща с кандидат, който се занимава с нещо като change management в една компания. Там му се е наложило да измери ефективността и да направи сравнение между ефективността на съответната компания- ситуация на режима в офис преди кризата и ситуация на remote режима в следствие от кризата. Резултата беше, че ефективността се е повишила с над 60% след като команията е преминала в remote режим. Има и други такива примери така че наистина се спестява много време в не толкова ефективни неща, когато хората не работят в офис. Все пак моля да се вземе в предвид, че нашият кръгозор е белязан от фактът, че ние работим предимно с малки и средни ИТ бизнеси и не можем реално да кажем от първа ръка как седят нещата в най-големите компании. 

Ако желаете и вие да споделите мнение, може де попълните анкетата по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author