21 юли, 2024

Зорница Янкова е Chief HR Officer в ScaleFocus, а биографията ѝ в областта на човешките ресурси е свързана с 20 години опит. Тя ни разказва за това как се поддържат сплотени екипите и от какво още имат нужда служителите в една компания.

Какво се крие зад дефиницията “ТОП Софтуерна Компания”?

Дефиницията „ТОП Софтуерна Компания“ представлява съвкупност от множество качества. За нас в Scalefocus формулата за успех винаги се е криела в създаването на сплотени екипи от професионалисти, които успешно растат заедно с компанията и помагат на клиентите да дигитализират своя бизнес.

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Тук отново факторите са много. Смятаме, че важна съставка тук е добавената стойност на продуктите/услугите за клиентите, както и възможността за професионално развитие и израстване на служителите.

Може ли в България да се развива успешен бизнес? Защо? Какви са плюсовете и минусите?

България не веднъж се е доказвала като предпочитана дестинация за изнесени ИТ услуги, като все повече компании от цял свят се доверяват на нашите софтуерни специалисти за техните проекти. Плюсовете са, че тук хората са амбицирани, имат добра основа – дадена от утвърдили се университети, както и ИТ академии, и желание за развитие. Много хора дават криле на своите идеи и стартират собствени ИТ компании в България, които бързо се забелязват и признават от утвърдени световни бизнеси.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

Мениджмънтът задава посоката, а екипът е силата, която задвижва колелото. И двете страни са еднакво важни за развитието и успешното опериране на една компания, като най-важното в случая е да има разбирателство и добър синхрон в отношенията на двете страни.

Как се отрази кризата? Защо някои фирми увеличиха приходите си, а на други се наложи да преструктурират бизнеса си?

Всяка криза налага ограничения за едни и същевременно отваря възможности за други. Това е абсолютно нормално, тъй като има продукти и услуги, без които не можем да живеем дори по време на криза и такива, които сме склонни да изместим във времето. Важното в случая е не какво губим или печелим по време на криза, а как адресираме променящата се среда и какви политики имплементираме, за да отговорим на новата реалност.

Доколко технологиите, с които работи дадена софтуерна компания, определят нейното пазарно развитие?

Технологичният бизнес е един от най-динамичните и бързоразвиващи се. Почти всекидневно се представят нови, оптимизирани начини за дигитализиране на бизнеса, посредством нови технологии. Има компании, които са така наречените ‘еаrly adopters‘ и бързо се адаптират към новостите като търсят софтуерен партньор, които може да внедри най-новите решения. Има обаче и ‘late adopters‘, които в повечето случаи са по-големи компании с множество процеси, които не могат да имплементират и подменят постоянно системите си, тъй като това по-скоро ще навреди на бизнеса им отколкото да помогне.

С оглед на това смятаме, че пазарното развитие на една софтуерна компания е баланс между иновация и технологична зрялост.

От значение ли е броят на служителите за успешното развитие на компанията? Кои са “скритите оръжия” на ТОП компании?

Броят на служителите е нещо относително и сам по себе си не значи нищо. Успехът на една компания се мери с развитието и израстването на хората, които работят в нея. Скритите оръжия, които ние в Scalefocus ползваме са свързани с увеличаване на удовлетвореността и мотивацията на служителите.

Какви тактики прилагат ТОП компаниите за задържане на служителите?

Част от основните неща, върху които ние като компания се фокусираме са своевременното даване и получаване на обратна връзка, която цели да помага на служителите да разберат как се справят в работата си и да идентифицират сфери за растеж. Сплотяването на екипите също играе важна роля при задържането на служители. Чрез обособяване на различни групи от хора по интерес и организиране на събития, и инициативи свързани с тях, помагаме на хората да опознаят своите колеги, и да „работят“ заедно по близки до тях каузи.

Повече бенефити или по-високо заплащане е приоритет за служителите?

Тук няма правилен отговор. Различните хора имат разнородни предпочитания в зависимост от етапа, в който се намират. Именно поради тази причина от 2021 година Scalefocus ще внедри така наречените flex benefits, които целят да изпълнят нуждите и желанията на по-широк спектър от хора.

Кои са най-важните качества на една компания, които привличат нови кадри?

Едно от основните неща, които допринасят за привличането на нови таланти са възможностите за развитие и растеж в компанията. Интересните проекти и клиенти също играят важна роля, особено в контекста на софтуерната индустрия.

Кое е по-важно за клиентите – качествен продукт, но повече време за разработка или бърза разработка на продукт, въпреки потенциалните му дефекти?

Тук нещата зависят изцяло от крайната цел на клиента. В някои случаи има натиск и се изисква решението да бъде доставено в кратки срокове. Това от своя страна обаче не бива да се обвързва с лошо качество или дефекти, тъй като те по-скоро ще навредят отколкото да помогнат. Винаги има начин за навременна и качествена разработка, с помощта на правилния екип.

От значение ли е локацията на офиса при избора на компания?

В повечето случаи не. Ние предлагаме опция за безплатен паркинг или карта за градски транспорт, което доста улеснява колегите откъм придвижване до офиса.

Задължително ли е една компания да разполага с развлечения (джага, конзола и т.н.), за да поддържа своите служители щастливи?

Такъв тип развлекателни съоръжения допринасят за сплотяване на екипите по време на почивките или след работа. Определено смятаме, че има далеч по-важни неща от джага и конзола, като те разбира са nice to have и ние също ги имаме във всички наши офиси.

Кои са факторите, определящи фирмената култура?

Фирмената култура е интересна симбиоза между ценности и вярвания определени от мениджмънта и от самите служители. Ценностите на една компания са част от ключовите фактори при избора на ново работно място. Те дават информация на хората какви добри практики се следват, какъв mindset имат хората и към какво се стреми компанията.

Как се определя добрата офис среда и от какво значение е тя за служителите и тяхната продуктивност?

Добрата офис среда кара служителите да се чувстват спокойно, извършвайки всекидневните си задачи. Екипният дух и добрата атмосфера допринасят за мотивацията и продуктивността на хората и увеличават тяхната удовлетвореност.

Кои са най-добрите и интересни бенефити, които могат да се срещнат сред софтуерните компании на българския пазар?

Както споменахме и по-горе различните бенефити имат различна стойност за хората в зависимост от техните нужди. Иновативният модел на flex benefits, който ще въведем в Scalefocus през 2021 г. ще даде възможност на служителите да избират и групират придобивките си спрямо техните нужди.

Цялото специално издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“ можете да свалите и разгледате, като направите своя безплатен абонамент.

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author