27 април, 2024

Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC), заведе иск срещу Google поради твърденията, че компанията не е получила изрично съгласие от потребителите, когато е разширила начините на използване на лични данни в своята политика за поверителност. Обвинението е, че Google събира информация за дейността и трафика на хората в сайтове, като целта е предлагане на реклами. Но се оказва, че за тази си практика, компанията не е информирала своите клиенти.

Това означава, че информацията относно дейността на хората в сайтове, които не са на Google, вече може да бъде свързана с техните имена. Преди това да се случи, такъв тип информация бе отделен и нямаше как да се свържат онлайн дейностите с конкретни потребители,” споделят от ACCC.

От юни 2016 г. до поне декември 2018 г., потребителите на Google имаха опцията да кликнат “съгласен съм” на появяващ се прозорец, който гласи, че услугата на компанията добавя допълнителни опции в акаунтите, така че да “даде повече контрол към данните, които Google събира и обработва”. Допълнението на това съобщение обаче е, че по този начин ще могат да бъдат предоставяни по-релевантни реклами на потребителите.

Според ACCC, действието на Google е било подвеждащо, защото компанията така и не е предоставила ясна информация как точно ще използва личните данни и ако потребителите са били наясно, че съгласието им води до допълнително използване на тяхната информация, по-скоро биха отказали опцията.

Предприемаме тези действия, защото смятаме, че компанията Google е подвела австралийските клиенти и не е обявила ясно, че ще обработва данни като интернет активността в различни сайтове,” споделят от ACCC. “Използването на новата комбинирана информация позволи на Google да увеличи значително стойността на продуктите, които рекламира и следователно успя да увеличи и печалбите си”.

Но в мерника на ACCC, Google попада и по друг повод. Комисията в момента разследва и това, че през 2017 и 2018 г., не е имало ясна информация за австралийските граждани, че за да не бъде запазвана тяхната локационна история, е необходимо те сами да деактивират тази опция. В своя защита пък, от Google споделиха, че подобни обвинения са нерелевантни и нямат общо с реалния начин, по койно Android устройствата събират и обработват локационните данни.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author