26 април, 2024

Калин Каменов има над 20 години опит в ИТ сектора. Занимава се с разработка на софтуер и хардуер. Работи като DevOps Engineer в Lidl Digital. През последните 6 години се задълбочава в темата DevOps.

Какъв беше първият ти досег с идеята за DevOps?

Досегът ми беше доста интересен, защото бях на едно събитие, на което Amazon представиха по много добър начин културата на DevOps. Това ме грабна, защото съм човек, който не обича да стои на едно място. Аз съм човек, който постоянно търси предизвикателствата и постоянно е жаден за нови знания. Това е една много зелена сфера, която предлага възможности на учене на много нови неща. Те се изменят постоянно и се обновяват. Това ме грабна най-много. От Full-Stack Developer на два езика реших твърдо да мина в тази насока. След включването ми в крипто света, който го разглеждам като технология, а не като трейдър, започнах да работя по това, че блокчейнът или IOTA да могат да бъдат полезни на DevOps и да помогнат на оптимизирането на тези процеси.

Какви са наблюденията ти за SecurityOps и PrivacyOps, които се развиват в региона? На добро ниво ли е България?

Аз мисля, че са на достъчно добро ниво, но те не се адаптират към някой, който трябва да ги възприеме на локално ниво. Затова сме свидетели на много фалове. Българите винаги сме били на едно добро ниво. За момента е задържано и ще се радвам да е така за напред. Не само да се задържи, но и да се развива. Защото тук има хора с много голям потенциал. Моят фокус е точно към тези хората и затова водя тренинги и академии, за да може хората да се задържат на това ниво и да им се даде нов лейър от знания.

Какво ти е мнението за AIOps?

Аз лично нямам мнение за това. Нямам експертиза. Моят поглед и опитът ми в изкуствения интелект е в друга насока. Но в следващите години с колеги обмисляме да експериментираме с нещо подобно, като това ще е доста голям проект с отворен код. Ще покаже времето дали ще му дойде мястото.

Кои са най-важните неща за един начинаещ програмист, с които да започне да се занимава с DevOps?

Първото и най-важно нещо е да се научи как да учи. Това е най-важното нещо. Защото нещата са доста динамични и човек трябва да знае как да учи. Училищата трябва да учат хората как да учат, а не да им пълнят главата със суха теория. Теорията е необходима, но вече, спрямо моята гледна точка и не само, за DevOps може да се чете навсякъде и да гледат клипове, има много литература и т.н. Точно заради това на последната академия, която пуснахме, представихме нов learning approach специално за DevOps. Отделихме много малко на теорията. Участниците трябваше да имат представа от програмиране, писали са скриптове, знаят основни инструменти от DevOps Toolchain. Идеята беше, че наблегнахме на pair-programming mode. Всеки един участник имаше възможност да работи със своите ментори на pair-programming. Това беше възможност да научи реални случаи от живота. Накрая домашната работа се правеше по двойки и по тройки, а това дава резултати. Това го използваме и като методология в компанията.

Кои са най-задължителните неща, ако говорим за технологии?

Задължителните неща са – понятие от Bash Scripting, поне Python за scripting, трябва да се познават добре и операционните системи, в случая Unix или Linux, който в момента се използва. Щом има уменията и знае как работи операционната система, както и знае как да автоматизира нещата, тогава той трябва да се запознае с DevOps културата, защото това е култура. Всяка компания си има собствен технологичек стек, собствени изисквания, собствена специфика, въпреки че има фундаментални инструменти. Затова се връщаме на началната точка – колкото и да е Senior, човек трябва да може да учи.

Тогава вярно ли е твърдението, че Junior Developer не може да стане DevOps Engineer?

Това е доста интересна тема. Аз не мога да гарантирам, че мога да направя от Junior PHP програмист – DevOps. Хората трябва да познават software development lifecycle. Това седи в основата на DevOps. Защото той може да е писал в някаква компания много добри плъгини за WordPress, но ако няма представа от този agile software development lifecycle, няма как да стане DevOps. Защото DevOps е медиаторът, който стои между Ops и дивелъпърите. DevOps човекът е този, който решава едно нещо дали да се случи или дали да се случи по този начин.

Ти кога се осъзна, че си Senior Developer? Как става този процес?

Аз съм още Junior Developer. Колкото повече знам, толкова повече разбирам, че нищо не знам.

Ти управляваш екип. Как се управляват хора?

Управлението на хора е по-важно от програмирането. Мога да напиша книга като “Война и мир” по тази тема. Управлението на човешкия ресурс на такъв тип хора като програмистите е много трудно.  Изключително трудно е да направиш един екип и да го стиковаш. Най-голямото предизвикателство е да ги задържиш хората. Те трябва да работят като едно цяло. За да не се чувстват едни по-натоварени, други по-пренебрегнати и да няма конфликти. Най-трудното е този изграден екип да е продуктивен и да носи съответните резултати, заради които е направен.

Какви са ти очакванията и развитието на DevOps в нашия регион? Защото моите наблюдения са, че не е толкова развита DevOps културата.

Абсолютно съм съгласен с теб! Може би предлагането на релевантни позиции ще даде растеж при търсенето на кадри. В момента за съжаление, това е част от естествения процес, в който се намираме. Защото много фирми извършват своята миграция към облачните инфраструктури и извършват доста хибридна работа. Това е тежка задача и затова в момента нещата са подтиснати. Защото трябва да се измени цялата софтуерна архитектура на дадения продукт. Няма как да се развие културата с тези темпове. Но като се отсее стария и започне само с новия тип на работа, тогава ще има истински пик на тази професия.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,