26 април, 2024

Специалисти от Кеймбриджския университет са разработили нов онлайн инструмент – CBECI (Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index), който поставя яснота около консумацията на енергия в мрежата от криптовалути. Информацията е в реално време и се обновява се на всеки 30 секунди

Съществуват долна и горна граница, като инструментът изчислява т. нар. “best guess”, който след това се използва за създаване на статистики за годишния разход на енергия.

Например, биткойн на този етап е със 7 гигавата, което представлява 0.21% от световния дял. За производството на толкова енергия са необходими 7 ядрени електроцентрали, които да произвеждат ток.

Една година “копаене” предоставя доста големи резултати. Оказва се, че за биткойн са необходими 58.93 TWh, което е с 0.47 TWh повече от годишната консумация на Швейцария. Страни, които биват засенчени пък, са Дания – 33.02, Унгария – 39.37, Румъния – 49.64 TWh и други. Все пак, нищо не може да надвие Китай и нейните 5564 TWh.

Любопитно е, че енергията която “копаенето” на най-популярната криптовалута консумира за година, се равнява на тази, необходима да захрани всички чайници във Великобритания за 11 години, а Кеймбриджския университет за цели 365 години.

Енергийният експерт по биткойн Алекс де Врис, все пак се тревожи, че енергийното ниво е прекалено високо за криптовалутата, чиито финансови транзакции на година не надхвърлят 100 милиона. Като контраст на това, всички световни банки заедно консумират много по-малко енергия, а отговарят за финансов пазар, през който ежегодно преминават 500 милиарда. От тук следва, че биткойн индустрията влияе и на околната среда, поради консумацията си. Необходимата ѝ енергия създава 22 мегатона емисии на въглероден диоксид. Също толкова, колкото един голям град с половин милион жители.

Тагове: , , , , , , ,