26 април, 2024

Председателят на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община Малина Едрева разказа как ще се развият проектите от работилницата за иновации.

На 31 март Софийска работилница за иновации се проведе в Софийска градска художествена галерия, където участници от всякакви възрасти и интереси, представиха своите прототипи на идеи.

Как се представиха участниците и какво се очаква от проекта?

Това, което видях на представянето на проектите, защото преди това е работата по групи. А някак си работата по групи е собствена територия – има обсъждания, има дискусии. След това всяка група трябва да излезе с общо становище. Всички проекти са абсолютно реалистични. Трябва да бъдат внимателно подготвени, добре прецизирани, но в реалистичност, което е гаранция за това, че могат да имат успех и да доведат до желани резултати за града ни и за подобряване на качеството за живот. Защото само преди няколко години, когато започнахме работа като управление в града, имахме задачата да решаваме базови проблеми – като например, как се третират отпадъците, къде отиват те, за инфраструктурата, транспорт,  образование. Всичко това беше огромно предизвикателство.

От къде се взима нужната информация за подобно събитие? Как се обработва, че да се вземе подходящо решение от менторите и екипите?

Днес обаче ние хората от града се обръщаме към качеството на живот. Това означава, че сме на друг етап и това е важно, защото имаме нужда от включването и участието на максимално повече подготвени граждани, експерти от различните области. Като говорим за четиристепенната спирала, ще припомня елементите на участие – това е гражданският сектор, това са институциите, това е академичната научна общност и разбира се бизнесът. Ако успеем да направим устойчив този модел в обсъждането и взимането на решения на града, това ще доведе до устойчивите резултати. Имаме нужда от максимално повече данни, за да взимаме адекватни решения. Партньорството на Изследователския център на Европейската комисия в този проект и в това начинание е от много голямо значение. Това е един процес, в който първо отнема много ресурс, включително и финансов, а именно Европейският изследователски център има тези ресурси. Така те работят по изследванията и анализите, на база на което да взимаме най-добрите решения за града. Мисля, че това е най-големият успех на иновационната работилница. Да събере и да направи синергията между всичките тези страни в обсъжданията и вземането на решения, защото качественият живот, на който и да бил град или населено място, не може да се постигне без хората, които живеят в него.

От технологичен аспект как ще се развиват проектите?

Има доста интересни предложения. Демо център, който да бъде създаден, но трябва да изследваме, да поговорим за реалистичността за това. Нищо не е невъзможно да се случи. Само то да е добре подготвено и обосновано. Сигурно, заради тези големи предизвикателства, свързани с енергията, имам предвид енергията като ресурс, да можем да търсим най-добрите. Има нужда да се създаде такъв център в града. Това са предизвикателствата в големите градове.

Какви са следващите стъпки на проектите? Какво ще правят участниците?

Обсъдихме с колегите, които са съорганизатори на работилницата, че до края на тази седмица трябва да съберем екипа, за да можем да направим пътната карта и да предложим след това на групите как да продължи процесът. Това, което трябва да се направи е да превърнем идеите в конкретни проекти. След това тези проекти да се реализират като пилотни, за да можем да тестваме, да експериментираме, за да се случи това, към което се стремим. Така ще видим дали сме имали грешки по пътя и ще превърнем проекта в модел.

Тагове: , , ,