26 април, 2024

Предстоящите инициативи на Факултетния студентски съвет на Факултета по математика и информатика са доста и активно продължават да развиват дейностите си в полза на младите програмисти и математици. Георги Стаменов е председателят на ФСС при ФМИ. Георги е студент по статистика в четвърти курс. Той разказа какви събития предстоят за студентите и как работи това звено на Софийски университет в последните месеци от мандата му .

Как започна дейността ти във Факултетния студентски съвет?

В първи-втори курс не бях толкова активен, дори не знаех, че съществуват подобни организации и структури. Тогава преди 2-3 години се запознах с членове на ФСС и доста ме надъхаха и тогава се случи първият Fresher, в който студенти запознаваха зайците как работи университетът. Така те са си като едно голямо семейство.

Затова реших да се включа да бъда сред готини хора, понеже и аз се смятам за готин човек и искам да правя полезни събития и идея. Помагахме в началото на студентите с това да се запишат в университета, какви специалности има в нашия факултет, какви клубове и т.н.

Всъщност как работи Факултетният студентският съвет? Каква е структурата?
Първо, всичко това се прави от студенти с желание. Ако просто го правиш да има просто събития, хората го усещат. Второ, когато се предложи проект или събитие, трябва целият екип на ФСС да го одобри. Структурата ни функционира с доста административна работа. Трябва да се пускат имейли, да се запазват зали, да се види дали ще е свободно самото ФМИ и др. Също така трябва да се види от какви ресурси ще има нужда дадената инициатива. В повечето случай се прави план. И когато работим по събития по план, всеки план си има модули и така работим по няколко души по даден модул. Затова не оставяме по един човек да се занимава сам, защото ще му е много трудно. Според тези модули се знае къде е проблемът и ще може да го оправим, за да стават нещата кадърно.

Затова в нашия съвет имаме 4 комисии: Комисия по образованието, Комисия по връзки с обществеността, Комисия по администрация и Комисия по студентски мероприятия и спорт. Едната ни е за връзката между звената на университета с нас, друг екип се грижи за социални мрежи.

Ако някой студент е организирал събитие 3 години подред и след това трябва да го отстъпи, понеже завършва, как става този процес на предаване на събитието? Имате ли клубове, в които да се прави това?

Неофициално си имаме клуб на приятелите на ФСС ФМИ. Това са хората, които са приятели представители на факултета. Хора, на които ги е грижа и се занимават с ФСС. Има алумни клуб, който не се управлява от нас.

Какъв е процесът за финансиране на проекти? Как може някой да организира събитие?

Това вече е към Студентския съвет, а не към нас. Има си една платформа, през която се пускат предложенията за проекти към СС. И в този формуляр си пишеш каква целта на проекта, графика му, партньори и т.н. Все пак събитието трябва да бъде от студенти за студенти.

Какви събития ви предстоят през тази календарна година?

През март ще правим хакатон. Правим го от много години и хората са запознати със самия начин. Този хакатон ще си е нон стоп три дена. През април ще имаме турнир по бордови игри, шах и табла. Имаме доста готина рангова система. Есента ще имаме Freshers Weekend. Имаме желание и идеи за други турнири и събития, но все още не е сигурно дали ще се случат. А в края на годината ще се проведе поредното издание на FMI All Stars.

Програмистите добри организатори на събития ли са?
Програмистите мислят доста логично. Те са справят с администрацията, особено ако знаят правилата. Но друг проблем е, че системата е малко по-тромава и не е ефективна и затова ги дразни.

Какво е съотношението на хората, които са програмисти? Работят ли вече?

Ние имаме хора от първи до четвърти курс. А хората от първи курс предимно не работят. Но всички карат стажове или си работят по проекти на няколко места.

Как мотивираш студентите да организират и да се включват в събития?

Те самите студенти го правят за нас. Но примерно ти си студент, който е изпуснал няколко събития и хората си после ти казват “Човек, това беше много яко”. Слушаш истории, гледаш Фейсбука и преподавателите също казват колко е било готино. Накрая всеки си казва, защо пък не отидох и аз. Студентите ни харесват събитията, а няма по-силна реклама от това някой приятел да ти каже, че някое събитие е добро.

Тагове: , , , , , ,