27 април, 2024

TheXperiment привлича хора от IT сферата

Работещият по проекта TheXperiment екип целят да създадат пространство, в което всеки, решил да се откъсне от урбанизираната среда, има възможност да се установи. Доброволците работят върху устройването на обособена социална среда в едно безлюдно старозагорско село. До този момент, интерес към кампанията са проявили най – разнообразни личности, включително и такива, работещи в IT индустрията. Един от инициаторите, Петко Тенчев, разказва за същността на TheXperiment и неговото развитие.

Бихте ли разказали по – подробно за инициативата? Как ви дойде идеята за нея?

Заедно с целия екип, който работи по TheXperiment от много време имаме желание да се изнесем от града и да комбинираме този процес с някаква културна или социална дейност. В момента са налице много еко селища, ферми, комуни и т.н., но това, което ние искаме да създадем е един притегателен център, около който да се устрои общество и то да бъде устойчиво – да има всички необходими компоненти за добър живот. Проектът ни е насочен към всички хора, които усещат подобна нужда да се откъснат от текущата реалност в градовете, а и не само.

Реализираме нашия проект в село Димовци, община Гурково (Старозагорска област). Това е едно изоставено населено място, в което са останали едва 7 жители.

Каква е основната цел, която си поставяте с реализирането на този проект?

Целта ни е да създадем едно пространство, в което всеки да може да се установи, ако пожелае да избяга от урбанизираната атмосфера. Ще опитаме да предоставим приятна атмосфера за живот във всичките му аспекти – от чиста храна и подслон до общуване на хората с изкуствата.

На кои изкуства наблягате?

Не смятаме да си поставяме някакви ограничения. Ще включим музика, театър, други сценични изкуства, кино, литература и въобще всички форми на изкуството, които могат да бъдат представени на такова място. Имаме доста добри контакти във всички гилдии в България и смятаме, че ще успеем да предоставим интересни неща за гледане на хората. Ще дадем шанс на нашите последователи да се изявяват по различни начини.

Как могат хората да се включат в “TheXperiment”?

Те могат да вземат участие по много начини – има възможност да ни помогнат с труда си, със средства, както и да се включат директно в проекта, като co-members.

Колко човека участват в проекта към този момент? Върху какво работите?

Като операции, ролите ни са разпределени – имаме човек, който се занимава със социалните концепции, тъй като страшно много хора ни търсят. Вече имаме и човек, който ще започне работа по земеделската дейност, защото има богат опит в тази област. Четвъртият от нас се занимава с визията на сайта ни. На първото ни официално събиране имаше общо 25 човека, с които направихме пикник около къщата в село … и почистихме двора.

По какъв начин според Вас подобна социална обособена среда помага на хората? Смятате ли, че би било полезно за един IT специалист да използва създадената от Вас място, за да работи? Ако да, как?

Това е една алтернатива на живота във всеки един негов аспект – промяна на парадигмата и статуквото на хората, които живеят в урбанистичната среда без значение в коя точка на планетата и следва принципите на всички системи (икономическа, политическа и т.н.). Не бих казал, че проектът ни е бягство, защото той не отрича нищо от сегашния лайфстайл. Максимално ще пренесем с нас положителните аспекти от градския живот, защото има и такива (като технологиите например).

Като цяло, имаме идея да сме максимално разнообразни в събитията, които организираме на това място. В календарът ни ще присъстват ивенти от всякакъв характер и планираме да предоставим мястото за седмица или две на няколко пъти на IT специалисти и други хора, които могат да работят дистанционно. Така те ще могат да си направят co-working екскурзии там. За мен лично това е много важно, защото аз също съм в тази сфера от много години. Моето мнение е, че тази независимост е много полезна за хора с подобни професии, защото свободното пространство е ключов фактор за продуктивността и креативността.

От колко време работите по “TheXperiment”? Докъде сте стигнали с развитието му?

В момента проекът ни е във фаза популяризация. Предстои да започнем укрепването на старата къща, което ще започне буквално до месец. На този етап сме имали  само едно събитие на Великден, за което можете да научите повече на страницата ни. Следва ни един 4-дневен престой там, за да почистим мястото. Това ще се случи по време на почивните дни около 6.май. Надяваме се същинската част по спасяването на първата къща да започне в началото на юни.

Какъв тип личности проявяват интерес към инициативата ви? Има ли такива от IT сферата?

Хората, които са заинтересувани от нас са изключително разнообразни личности. Имаме помощници на 15 – 16 години и такива на над 60 – годишна възраст. Много е трудно да дам точно описание, тъй като наистина диверсификацията е огромна. Радвам се, че това е така, тъй като получаваме различни и интересни мнения.

Има няколко души от IT индустрията – едно момче от Варна и няколко човека от Стара Загора, които са от ZaraLab – споделено място за събития, срещи и работа. Преди време, те бяха написали част от кода на първия български сателит, излетял в космоса.

Налични ли са необходимите условия за работа с интернет?

Да, напълно. Много рядко се случва да има проблеми с връзката.

Автор: Михаил Маринов