28 април, 2024

Правителството на Украйна ще продължи да може безплатно да управлява цифровата си инфраструктура чрез Microsoft Cloud през 2023 г., потвърди днес технологичният гигант.

Президентът на Microsoft Брад Смит потвърди официално информацията в своя личен блог, като сподели още, че техническата поддръжка ще продължи да бъде достъпна за Украйна и освен това може да добави до 100 милиона долара за годината и да достигне цената на финансовата подкрепа на Редмънд за Украйна до над 400 милиона долара във всички софтуерни системи.

Подкрепата, която оказва Microsoft стана ясна с появата на Смит в компанията на Михайло Фьодоров, вицепремиер на Украйна и министър на дигиталната трансформация, на пресконференцията на годишната уеб среща в Лисабон, Португалия.

Това не е единствената помощ, която идва от технологичната индустрия за страната. Компании като Amazon, Apple и Salesforce дариха милиони долари в хуманитарна подкрепа, а Starlink на SpaceX – с помощта на правителството на САЩ – поддържа достъпни широколентови сателитни услуги. Достъпът до изантернет е критичен компонент от военната отбрана на страната.

В свое изказване по темата, Брад Смит споделя, че продължаващата защита на Украйна зависи донякъде от критичния дигитален алианс на държави, компании и нестопански организации. Той допълва още, че чрез разпръскването на цифровата инфраструктура в публичния облак, Microsoft и други подкрепят критичните украински услуги чрез центрове за данни в цяла Европа. Според него, това е от решаващо значение за „защитата на устойчивостта и сигурността на данните и цифровите услуги на Украйна.

Microsoft помага за текущата защита на киберсигурността на Украйна. Центърът за разузнаване на заплахи миналия месец е отбелязал нов ransomware, наречен Prestige, който е насочен към транспортни и логистични индустрии в Украйна и Полша.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR