27 април, 2024

Терминологията около мониторинга е причинила много объркване през годините и е довела до създаването на някои лоши инструменти, които действат така, че да се направи всичко в един формат. Поддръжниците на наблюдението на данни разпознават, че има много нива на работа с дадена система. Представяме ви четири предложения на Дан Баркър, които ще ви запознаят с основните аспекти на инструментите за мониторинг.

Prometheus

Това е най-добре разпознатото решение за мониторинг на времеви серии за приложенията в облака. Тя се хоства в Cloud Native Computing Foundation (CNCF), но е създадена от Мат Прауд и Юлиус Фолц и е спонсорирана от SoundCloud. Браян Брейзил от Robust Perception е построил бизнес, помагащ на компаниите да приемат Prometheus. Документацията на инструмента е обширна и предоставя много подробности за разбирането и използването му.

Graphite

Graphite е бил разработван в продължение на много време, а последната книга на Джеймс Търнбул “Изкуството на мониторинга” го обхваща в детайли.

Graphite е система, базирана на натискане, която получава данни от приложенията, като принуждава всяко едно от тях да прехвърля данните си в компонента на Graphite – Carbon. Една наистина готина функция е способността да експортирате тези графики като изображения или файлове с данни, за да ги вградите лесно в други приложения.

InfluxDB

InfluxDB е сравнително нов, дори по-нов от Prometheus. Той използва отворен модел на ядрото, което означава, че мащабирането и групирането струват допълнително. InfluxDB е част от по-големия TICK ( Telegraf, InfluxDB, Chronograf и Kapacitor).

InfluxDB използва система от двойки ключ-стойност, наречени маркери, за да добави измерение към показателите, подобни на Prometheus и Graphite. Резултатите са подобни на тези, които споменахме по-рано за останалите системи. Метричните данни могат да бъдат от тип float64, int64, bool и string с резолюция в наносекунди. Това е по-широка гама от повечето други инструменти в това пространство. Всъщност, TICK е по-скоро платформа за събиране на събития, отколкото обикновена метрична система.

OpenTSDB

OpenTSDB е база данни с отворен код от серия от времеви серии, както предполага нейното име. Това е уникално в тази колекция от инструменти, тъй като съхранява показателите си в Hadoop и съответно е по същество мащабируемо. Ако вече имате cluster Hadoop, това може да е добра опция за показателите, които искате да съхранявате в дългосрочен план. Ако нямате клъстер на Hadoop, оперативните разходи могат да бъдат прекалено големи, за да ви носят отговорност. Обаче OpenTSDB сега поддържа Bigtable на Google като backend.

Източник: OpenSource

Тагове: , , , , , ,