26 април, 2024

Изследователи от Университета на Централна Флорида в САЩ са обучили компютър, който да открива мънички петна, обозначаващи рак на белите дробове, при сканиране с компютърна томография (CT). Решението е важно, тъй като кардиолозите често изпитват трудност да разпознаят проблема.

Разработеният изкуствен интелект е с около 95 процента точност, в сравнение с 65 процента при преглед с човешко око. “Използвахме мозъка като модел за създаване на нашата система”, казва един от изследователите – Родни Ла Лонд, в изявление на университета. Подходът е подобен на алгоритмите, които използва всеки софтуер за лицево разпознаване. Той сканира хиляди лица, в търсене на определен модел и съответствие.

Групата вкарва повече от 1000 CT сканирания в софтуера, който разработва, за да помогне на компютъра да се научи да търси тумори. “Смятам, че това ще окаже много силно положително влияние”, казва асистентът Улас Баджи.

“Ракът на белите дробове е сред най-пагубните видове рак в САЩ и ако бъде открит в късните етапи, процентът на оцеляване е едва 17 процента. Чрез намирането на начини за по-ранно откриване мисля, че можем да помогнем за увеличаване на процента на оцеляване”, добави Бадчи.

“Следващата стъпка е да вкараме изследователския проект в реална болнична среда. След това година или две могат да делят технологията от пазара”, каза Bagci.

Източник: Firstpost