26 април, 2024

През април 2018 се отбелязват пет години от стартирането на кампанията за спиране на роботите убийци. За пети път от 2014 г. насам правителствата свикват Конвенцията за конвенционалните оръжия (ККО) в Женева, за да обсъдят опасенията си относно смъртоносните автономни оръжейни системи, известни също като напълно автономни оръжия или “роботи убийци”. Кампанията настоява държавите да участват в срещата на Групата на правителствените експерти, която ООН проведе през този месец, и се ангажира да запази човешкия контрол над оръжейни системи и над индивидуални атаки.

Какви са опасенията за роботите убийци?

В момента се използват въоръжени дронове и други автономни оръжейни системи с ниски нива на човешки контрол от високотехнологичните армии, сред които тези на САЩ, Китай, Израел, Южна Корея, Русия и Обединеното кралство. Опасенията са, че ако тенденцията за автономия на този тип оръжия продължава, скоро е възможно хората да бъдат напълно отстранени от процеса на вземане на решения във военни действия. Друг вариант е да запазят ограничена надзорна роля или просто да задават общите параметри на мисията.

Кой е против?

Няколко щата, Кампанията за спиране на роботите убийци, експерти по изкуствен интелект, духовни лидери и Нобелови лауреати са сред хората, които възразяват срещу разрешаването на машините сами да определят кой или какво да се насочва на бойното поле или в полицейското управление, граничния контрол и други обстоятелства. Въпросът поражда редица дълбоки етични, човешки, правни, оперативни и технически норми.

Какво бе решението на срещата?

Преди срещата в Женева активистите заявиха, че разговорите за роботите убиец, като че ли вървят в правилната посока.

“Ние ясно преминаваме от технократски дебат към политически дебат”, заяви Мая Брех от швейцарския клон на Article 36external, неправителствена организация, която работи за предотвратяване на разпространението на оръжия.

Мери Уеърхам, която координира кампанията “Да спрем роботите убийци”, казва, че активистите са “предпазливо оптимистични” за напредъка.

“Погледнато от гледна точка на кампанията, позволяването на машина да отнема човешки живот на бойното поле е стъпка, пресичаща една морална линия, която никога не бива да бъде пресичана. Мисля, че много правителства са съгласни с това сериозно притеснение и го споделят “, каза тя.

Междувременно активистите твърдят, че при адекватна политическа воля и съгласувани усилия до края на 2019 г. е възможно да се стигне до международен договор, забраняващ разработването, производството и използването на роботи убийци.

Източник: stopkillerrobots.org