26 април, 2024

Божидар Божанов е един от основните дивелъпъри на българската система за електронно гласуване. Той е бил съветник по електронното управление и е част от екипа, изготвил стратегията за електронното развитие у нас до 2020 година. Скоро беше публикувана техническата характеристика на проекта “Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване“. Г-н Божанов сподели повече за идеята пред DevStyleR.

Как се осъществява подобна идея?
Основната и по-трудната част е да има необходимото законодателство, което да позволи електронно гласуване. Преди няколко години участвах в написването на такова. Там специфичното е, че трябва законовият текст да не бъде твърде технически (т.е. конкретната имплементация и детайли да бъдат оставени извън закона), но в същото време да дава достатъчно високи технически гаранции, така че дори при превратно тълкуване да не могат да се допуснат “пробити” имплементации.

Работата по платформата ще включва ли обучение на държавната администрация?
Ще включва обучение най-вече на Централната избирателна комисия и съответните областни (или общински), и секционни избирателни комисии. Те няма да оперират директно със системата, но ще участват в процеса и трябва да са наясно какво трябва да правят.

Каква защита ще се използва? Какви са техническите характеристики по сигурността?
Това е доста дълга тема. Очевидните неща са – всичко ще бъде криптирано, електронно подписано, вероятно ще се използва метода на “двойния плик” за запазване на анонимността на гласуващите. Оттам нататък има редица добри практики при администриране на системата. Ще бъде нужна и стабилна DDoS защита, и то по начин, по който трафикът изобщо не стига до мрежата на ЦИК. Другите аспекти на информационната сигурност ще могат да бъдат проверени при преглед на кода, който по закон трябва да бъде отворен.

Ще издържи ли на натоварването? Къде ще се обработват данните?
Няма причина да не издържи – дори всички 5-6 милиона, имащи право на глас, да гласуват, това не е голямо натоварване с оглед днешните мащаби на интернет системите. Сървърите най-вероятно ще са в Държавния хибриден частен облак – серия от data-центрове, които държавата изгражда.

Кога ще е публичният тест?
Все още не е ясно, предстои това да се случаи след като системата бъде разработена.

По света има ли други подобни системи? Какви са предимствата и недостатъците?
В Естония гласуват електронно от над 10 години. В отделни части на Швейцария и Австралия също, а Франция и САЩ предоставят такава възможност на свои граждани, които не се намират на територията на страната (по една или друга причина – напр. За военните на мисии в чужбина). Предимствата са ясни – много по-удобно гласуване, съответно повишаване на активността. Недостатъците се изразяват в притеснения относно информационната сигурност, както и с липсата на експертиза у всеки гласоподавател да провери функционирането на системата.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,