26 април, 2024

Активисти призовават Tesla да затвори новия си шоурум в северозападния китайски регион Синдзян. Служителите са обвинени в злоупотреби срещу предимно мюсюлмански етнически малцинства.

В петък, Tesla обяви откриването на шоурума си в Урумчи, столицата на Синдзян. В акаунта си в китайската социална медия компанията заяви:

“Да започнем изцяло електрическото пътешествие на Синдзян!”

В понеделник Съветът за американско-ислямски отношения призова Tesla и нейния председател Илон Мъск да затворят шоурума и “да прекратят това, което е равносилно на икономическа подкрепа за геноцида”. В изявление, директорът по комуникациите на групата, Ибрахим Хупър заяви:

“Никоя американска корпорация не бива да прави бизнес в регион, който е в центъра на кампания за геноцид, насочена срещу религиозно и етническо малцинство.”

Около 1 милион уйгури и членове на други предимно мюсюлмански малцинства са затворени в лагери за задържане в Синдзян, твърдят активисти и чуждестранни правителства.  Обвиненията в злоупотреби се отхвърлят от китайските служители. Те твърдят, че лагерите са предназначени за обучение за работа и за борба с екстремизма.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor