26 април, 2024

Наталия Ширшова е маркетинг директор и съосновател на REINNO – стартъп, който предлага услуги по токенизация на имоти и по-специално на търговски недвижими имоти, кредитиране и други финансови услуги. Преди REINNO, тя работи маркетинг и връзки с обществеността за фирми в различни индустрии, включително фармацевтика, образование и потребителска електроника. Наталия завършва Американски Университет България по специалности Икономика и Бизнес Администрация.

Кои са трендовете на финтех пазара в момента?

В момента децентрализираното финансиране или накратко DeFi се развива много бързо. DeFi обещава финансови услуги без централизирани субекти, като банки или каквато и да е фирма. Тези услуги се предоставят чрез децентрализирани приложения и се обработват на блокчейн. DeFi приложенията и платформите набират популярност заради общности, коите се формират около тях. Те обединяват хора, които вярват в мисията на проекта, като примерно повишаване на сигурността или елиминиране на бюрокрация. Идеята е много интересна. Не всички приложения, които работят върху блокчейн са децентрализирани. Примерно, REINNO е fintech компания, но не е и DeFi. За добър пример на децентрализираното финансиране предлагам да разгледате MakerDAO.

Как определяте развитието на българския финтех пазар в последните години и на какво се дължи то?

В България има много иновационни идеи и успешни Fintech фирми. Мисля, че този успех се дължи на хората. Първо, на предприемачи, които продължават да работят усърдно въпреки предизвикателствата на пазара, като административна тежест и липсата на подходящи кадри. Второ, на организации, които поддържат развитието на Fintech индустрията и стартъпи в България, като Bulgarian Fintech Association и BESCO. За съжаление, една тенденция, която наблюдавам е, че мнозинството от техните продукти и услуги не се ползват в България или поне не са популярни тук и се представят по-добре на чуждестранни пазари. Понякога това се случва заради това, че няма достатъчно търсене. Има хора, които нямат доверие на дигитални финансови услуги и предпочитат да отидат до физическа банка. Също така, има голямо забавяне в законодателната система. Това поставя много продукти под въпрос – те не са нито легални, нито нелегални. Законът нито ги забранява, нито ги разрешава изрично. Това кара фирмите да търсят държави с по-ясни правни структури, където да предлагат продукта си.

Къде се намира България на световната Fintech сцена, като качество на компании, иновации и технологии?

Според мен, българският Fintech пазар се развива добре. Има доста компании известни извън България. Също така, редовно виждам други български фирми (или чуждестрани фирми с български основатели) на международни конкурси, в които участваме с REINNO. Последно се срещнах с Емануил Павлов от Ispolink и Емилиян Енев от ReCheck на събитие от France Digitale. От девет представящи фирми, три бяха български!

Може ли в България да станем свидетели на финтех “unicorn” и какви биха били определящите фактори за това?

Това е възможно. За съжаление, наръчник «Как да се превърнеш от малък стартъп в Unicorn» не съществува. Всички компании със стойност над 1 милиард долара са стигнали до там по различен начин с различни продукти. Разбира се, трябва да имаш уникална идея или нов, по-добър начин на имплементиране на вече съществуваща концепция. Според мен, до някаква степен това е късмет – да си на правилното място, с правилните хора в определен момент. Това да си unicorn дава определен статут на компания. Всички познават твоя бранд и те смятат за много успешна фирма, но в същото време имат огромни очаквания от теб. Бих казала, че до някаква степен да си unicorn не значи, че бизнеса върви добре или че го управляваш правилно. Unicorn е много модна дума, но този статус е нещо, което не може да бъде самоцел. Може да звучи малко радикално, но според мен, по-добре е да имаш малък, но доходоносен бизнес, който предлага полезни продукти и те прави щастлив като предприемач, отколкото да имаш калпав unicorn и стресирани инвеститори.

Цялото интервю с Наталия Ширшова е част от специалното издание на DevStyleR “Fintech:: Възходът” и може да бъде прочетено на следния ЛИНК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author