27 април, 2024

ИТ индустрията привлича младите, поради възможностите за кариерно развитие, добрия стандарт и притежанието на умения, които са силно търсени от пазара и трендовете определено показват, че ще продължат да бъдат силно търсени години напред. Но все пак колкото и нова работна ръка да навлиза в индустрията, да кажем след ИТ образование или преквалификация, то остава една възрастова група над 50 години, която е някак изолирана. Именно преосмислянето на по-възрастната работна ръка и придобиването на дигиталнии технологични умения, може да достави на Обединеното кралство допълнителни 119 000 ИТ специалисти.

Това показва изследване от BCS, Chartered Institute for IT, което идентифицира 13 000 безработни ИТ специалисти във Великобритания, на възраст над 50 г. през 2020 г.

31% е работната сила в Обединеното кралство, над 50 годишна възраст, но само 22% от хората, работещи в ИТ, са над 50 г. Според BCS, липсата на по-възрастни хора, работещи в сферата на технологиите, е силен показател, че тази група има нужда от преквалификация, особено след като на острова (а и по принцип в световната ИТ индустрия) е наличен недостиг на цифрови умения.

Пред изданието ZDNet, от BCS споделят, че в момента почти 70% от работодателите се борят да намерят работници с правилните умения, което струва милиарди на британската индустрия.

Същевременно, ако представителството в ИТ бе равно на нормата за работна сила, то във Великобритания би имало допълнителни 119 000 ИТ специалисти над 50 г. възраст или 480 000 общо.

Ако през 2020 г. в Обединеното кралство е имало около 13 000 безработни ИТ специалисти над 50 г., то през 2019 г. бройката им е 8000, а това показва значително влошаване и негативен тренд.

Според BCS, поблемът може да се отдаде на различни фактори, един от които е, че поколението, което е над 50 г., не е възпитавано като “digital natives“, следователно не се чувства добре и комфортно с технологиите, в сравнение с по-младите поколения.

Със сигурност имаме доказателства от нашите членове в BCS, че понякога са се сблъсквали с възрастова дискриминация, когато става въпрос за кандидатстване за технически работни места,” казва пред ZDNet Д-р Бил Мичъл, Director of Policy в BCS и носител на Орден на Британската империя за постижения в областта на образованието по изчисления и изкуствен интелект.

Любопитно е, че според проучване на правителството на Обединеното кралство от май 2021 г. за технологии, култура, медии и спорт, почти половината от бизнеса (46%) се е борил за наемането на позиции, изискващи data skills в последните две години. Същевременно се изчислява, че във Великобритания има между 178 000 и 234 000 data позиции, които имат нужда да бъдат запълнени.

Според Мичъл има голям смисъл в това работодателите да инвестират в по-зрял персонал и да му позволяват да бъде в крак с новите технологии и изискванията на цифровата икономика.

Запазването и повишаването на квалификацията на тези ключови членове на екипа е жизненоважно за подпомагане на задържането и мотивацията, защото така тези хора ще чувстват, че имат контрол върху адаптирането си към технологичното развитие,” казва той.

Правителството планира да въведе програма, наречена “Гаранция за доживотни умения” и това може да се окаже важна стъпка към преодоляване на нарастващата разлика в дигиталните умения. “Гаранцията” ще предоставя на повече хора достъп до обучение.

Мичъл дава пример със стажуване, например в областта на киберсигурност, софтуер и анализ на данни, при което възрастта е без значение, защото тя по никакъв начин не повлиява на финансирането на програмата.

Така работодателите могат да се възползват от стажанти на различни възрасти и да подпомагат развитието на работната сила.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author