26 април, 2024

Мариана Ивановска-Христова, Senior Project Manager в Luxoft Bulgaria, с над 13 години опит. Част е от екипа на компанията повече от 6 години. Знанията и умения, придобити по време на следването й в Стопанска Академия “Димитър А.Ценов” – Свищов, силната й мотивация, отличните организационни умения, са предпоставките за развитието и израстването й в професионален път.

Как оценявате заплатите в ИТ сектора в сравнение с други индустрии в България?

В повечето индустрии заплатите са по-ниски в сравнение с ИТ бранша. В България има много чуждестранни ИТ компании и голямо търсене на ИТ специалисти, което допринася за предлагането на по-високи заплати.

Нараснал ли е стандартът в заплащането в последните 5 години?

Все по-трудно става да се намират за кратък срок от време голям брой добри специалисти. За последните 5 години доста големи компании планираха голям ръст на ИТ кадри. Като един от инструментите за привличане на качествени служители смятам, че е предлагането на по-високи възнаграждения.

Затова в последните 5 години заплатите за определени ИТ профили се увеличиха.

На какво отдавате факта, че ИТ секторът става все по-популярен сред обществото и привлича много млади хора? Фактор ли са заплатите и стандартът, или силно влияние има и възможността за кариерно развитие?

От опита ми при набиране на кадри в Luxoft повечето кандидати заявяват, че основния мотив за работа в ИТ компания са възможността да работят в международна среда, в интересни проекти и да научават последните технологии.

По-старшите знаят, че ако са много добри в работата си, парите сами ще дойдат при тях.

Смятате ли, че бенефитите в ИТ индустрията са прекалено завишени, така че да служат като основен инструмент за привличане на кадри?

Не смятам, че са прекалено завишени, дори би било много хубаво да ги има и в другите сектори. Те допринасят за добрата атмосфера на работа и чувството, че работодателят цени служителите си. Според мен с този инструмент хората са по-мотивирани да работят и качеството на техния труд се повишава. Придобивките са

„Черешката на тортата“, но не са основен инструмент за привличане на ИТ кадри според мен.

Каква е максималната заплата, която може да се достигне от един ИТ специалист според вас? Кои позиции/технологични области са най-добре платени?

За хора с опит 10 + като програмисти, архитекти, консултанти или технически ръководители, заплащането може да достигне до няколко пъти над средното заплащане в София. Но това , което тези хора допринасят като стойност за компанията също е в пъти повече.

Ще растат ли още заплатите в софтуерния бранш или ще достигнат таван?

Времето, в което живеем в момента заедно с пандемията, която засегна целия свят ще катализират още по-голяма нужда от дигитализиране на бизнеса и замяна на стандартни човешки операции с изкуствен интелект. Това от своя страна ще увеличи потребността от ИТ специалисти, които да могат лесно да се преквалифицират според нуждите, което съответно ще увеличи заплащането с цел привличане на качествени хора. България като доказала се страна с много добри ИТ специалисти, според мен, ще бъде ключова за тази промяна.

Според вас вдигането на максимално осигурителния доход ще повлияе ли негативно върху ИТ сектора и заплащането?

Според мен дори и да се вдигне максималният осигурителен праг, големите ИТ компании могат да намерят решение, което да минимизира негативния ефект върху ИТ сектора.

Има ли разлика в заплащането на специалистите, работещи в София и съответно в другите градове в България? На какво се дължи?

Основен ИТ хъб в момента е София. Тук са концентрирани представителствата на всички големи компании. Това от своя страна катализира и предлагането на по-високи заплати. Това може да се окаже временно/остаряло явление ако продължава да се затвърждава дистанционната работа от вкъщи. В бъдеще може повече компании да сформират екипи в различни градове в страната и заплащането да бъде изравнено.

Има ли разлика в заплащането на мъжете и жените в сектора у нас и по принцип в световен мащаб?

Според мен зависи от политиката на компанията (ако е международна), но в повечето случаи забелязвам , че няма разлика в заплащането в България. От чуждестранни колеги знам, че в другите страни жените са по-ниско заплатени.

Има ли промяна в заплащането и в допълнителните придобивки, вследствие на пандемията COVID-19?

Едно от положителните следствия от COVID-19 е възможността за дистанционна работа от вкъщи. Това отвори границите на България и все повече ИТ специалисти работят в чуждестранни компании със седалище извън страната. Според мен това може да доведе до увеличаване стандарта на заплатите за ИТ специалистите. Придобивките също се адаптираха според текущите нужди на служителите. Сега има повече онлайн събития, свързани с обучения, здраве и виртуални тийм билдинги. За служителите повечето компании предлагат и допълнително оборудване за работа от вкъщи.

Ще променят ли компаниите от бранша политиката си за формиране на възнаграждения вследствие на това, че се предвижда работата от вкъщи да продължи като тренд? Как се променят?

Според мен работа от вкъщи би спестила доста големи разходи на компаниите за поддръжка на офиси и оборудване, но не мисля, че това би допринесло за промяна във възнаграждението. По-скоро има компании , които предлагат през лятото материални бази за служителите на българското или гръцкото крайбрежие, което също допринася за мотивацията.

Как се случват повишенията в условията на пандемия? Как се оценяват служителите? Променят ли се сроковете и сумите?

Повечето ИТ компании са международни в България, което в много случаи предполага комуникация извън границите на страната. В някой големи ИТ компании мениджмънта е смесен – в България и извън нея, което предполага добра практика за онлайн комуникация и дистанционна работа. Не мисля, че пандемията би могла да попречи за правилното оценяване или развитие на служителите, но ключова роля играе прекия ръководител . Той трябва да добави нови инструменти при управлението на хора от дистанция.

Какъв е новият тренд, който забелязвате? Какво да очакват заетите в индустрията?

Навсякъде се говори за спешна нужда от дигитализация на повечето бизнеси по целия свят. Според мен това ще е един от трендовете и за България. Другият е изкуствения интелект. Все повече компании започват да се ориентират към тези 2 звена и нуждата от такива специалисти расте всеки ден.

Други интересни коментари и интервюта със специалисти от ИТ сектора са налични в специалното издание на DevStyleR „Заплатите в софтуерния бранш 2021“, което можете да прочетете ТУК

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,