26 април, 2024

Георги Станаилов е главен организатор на 5kmrun – непрофесионално свободно организирано бягане в четири български града – София, Варна, Бургас и Пловдив. Към събитието могат да се присъединят всички желаещи напълно безплатно. Ивентът поддържа подробна статистика, благодарение на която участниците могат да проследят своя прогрес и да поддържат своите постижения в името на активния начин на живот.

Как дойде идеята за организирането на 5kmrun?

Идеята за организирането на събитието дойде от Англия. През 2012г. попаднах на подобна организация – Park Run. Тогава реших, че когато се върна в  България, ще пренеса идеята със себе си. Свързах се с главния организатор и му предложих да създаде подобно събитие и у нас. В крайна сметка решихме, че аз ще стана организатор на нещо подобно – вече доказалия се формат, примесен с нови идеи. На 6 април 2013г. първото бягане стана факт. Оттогава се радваме на над 16 000 души, взели участие в кампанията.

Хора от какви професии се включват в събитието?

На 5kмrun можете да видите всякакви хора – различни по възраст, пол, интереси и професия. Нашите най-малки участници са на 7 години, а най-възрастният е на 82г. На старта можете да срещнете IT специалисти, лекари, дипломати, посланици, мениджъри на големи български и западни компании, собственици на големи организации, известни личности. Нашият бивш посланик на Дания имаше регистрирани близо 50 бягания. Всяка събота всеки желаещ може да участва свободно в нашето събитие, а на финиша го очаква време и място в класацията, както и награди. Над половината от участниците ни пък са хора, работещи в IT сектора. Това са специалисти на различни позиции, дивелъпъри, които разпускат по този начин. Тъй като работата им е свързана изцяло със седенето в офис (или просто на едно място), те избират 5kmrun като интересно и полезно спортно занимание.

Според Вас каква е мотивацията на участващите в бягането?

Наскоро организирахме едно допитване до участниците относно причината да участват в 5kmrun и получихме наистина всякакви отговори. Във връзка с това, нашият нов слоган е: „5kmrun – много повече от бягане“. Причината е защото включвайки се в каузата, хората не търсят просто спорта или бягането. Нашето събитие е място, където хората се срещат и запознават. При нас се наблюдава много силен социален ефект. Изборът да отидеш в събота сутрин в парка не е просто решение, свеждащо се до самото бягане. По този начин ти създаваш много контакти, срещаш се с вече създадени приятели. Дори имаме една страхотна новина – 5kmrun очаква своето трето бебе!

Имаме сериозни двойки, които са се запознали посредством инициативата. При нас хората комуникират, обменят интереси и правят планове за други спортни занимания. От тук започват както хора, прекъснали своя активен начин на живот, така и много, които за първи път изобщо започват да бягат. Заедно с нас те пробягват първите си километри и след година, максимум две, те вече имат не само подготовка, но и огромно желание за участие в други състезания. Може да се каже, че ние изграждаме състезатели, които продължават с участия на много по-дълги дистанции, ултрамаратони, планински и екстремни терени.

Имате ли спортни занимания за най-малките?

От април месец редовно организираме детско бягане за деца от 4 до 14 години. Всяка събота това бягане събира около 60 деца, които с голямо желание се включват в спортното събитие. На финиша всяко от децата получава сладка или солена полезна почерпка, а за поддържането на мотивацията у младите спортисти са подготвени специални награди.

 

Разкажете ни за вашите бягания с кауза и благотворителните ви дейности.

Хубавото на нашата кауза е, че тя се превръща в традиция за участниците.  Просто да се събудиш рано сутрин и да дойдеш в парка! На бягането се отделя средно 26 минути, тоест 60-70% от участниците започват 9:00 часа, а в 9:30 вече си тръгват доволни и с тонус за деня, докато техните приятели все още не са станали от леглата.

Особено важни за нас са нашите най-различни бягания с кауза. Пример за подобно начинание е нашият Moustache Run, на който всички заедно бягаме с мустаци. Тематиката е свързана с месеца на превенцията от мъжки болести и по този начин повдигаме въпроса за ранното диагностициране и приканваме хората към профилактични прегледи. Друга наша инициатива са бяганията за благотворителност, на които събираме пари от участниците в четирите града. Миналата година събрахме 14 400лв. и закупихме дифузионна помпа за впръскване на инсулин на болни от диабет деца. Дарението отиде в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. През 2016 закупихме три броя монитори за кувьозите за интензивното отделение на СБАЛАГ “Майчин дом“. Тази година нашата цел е далеч по-амбициозна. Заедно с нашите приятели от BMW Клуб България събираме 30 000лв. за операционна маса за детското отделение в най-голямата университетска болница в България – “Св. Георги“ в Пловдив.

Тагове: , , , , , , , , , , ,