26 април, 2024

Александър Василев е Senior Developer в Imperia Online и един от 20-те ТОП Софтуерни Специалисти от класацията на DevStyleR “ТОП Софтуерните Компании”. Той ни разказва за задължителните качества в неговата професия и правилните начини за справяне с предизвикателствата.

Какво е усещането да сте сред водещите в тази класация?

Когато го видях, се почувствах доста поласкан от това. Все пак има доста програмисти навсякъде по страната включително и във фирмата, в която работя. Работил съм с хора, които са стригали моето ниво, та дори и повече. В общи линии се зарадвах.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

Общо взето не трябва да е робот. Трябва да му пука, да е отдаден и отговорен за работата. Да помага и съответно да връща коментари, ако види, че нещо не е ок. Както и да не го е страх да попита, ако види, че има нещо неправилно а не просто да хваща и да пише машинално и да преминава към следващата задача.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

То е свързано към това да не се закопаеш по-надълбоко и по-надълбоко. Понякога отговорът е доста по елементарен, както и винаги да знаеш, че можеш да попиташ някъде, а не да дълбаеш безцелно, защото това може да ти изяде цялото време.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

За мен е работата в екип. Тя е доста важен начин за справяне, защото винаги ще знаеш, че има някой, на когото да разчиташ, дори и просто да потърсиш съвет или да споменеш за проблема, който в момента се опитваш да разрешиш.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

Реално, първо трябва да решиш с какво точно искаш да се занимаваш и с коя част от ИТ сектора. Включително и това на какъв език да програмираш. Разбира се и малка доза късмет е нужна, но най-вече доста труд, търсене и едно постоянно учене, което трябва да доказваш. Постоянно има някакви нововъведения, някакви неща се изменят. Едни неща стават по-бързо, други по-лесно. Това е като цяло най-важното.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author