28 април, 2024

Заплатите в софтуерната индустрия в България все още не са достигнали най-високата си точка и ще продължават да бележат ръст. Това смятат 83.4% от участвалите в анкетата “Заплатите в софтуерната индустрия 2021”, според резултатите към момента.

Според коментарите на участници в проучването, заплатите в бранша ще продължават своя възход нагоре. Като причина на първо място се посочва липсата на кадри като цяло.

Друг фактор е бумът на дигитализация в световен мащаб, който се оформи като тренд вследствие на пандемията COVID-19.

14.4% от включилите се в проучването обаче на точно противоположното мнение, а именно, че таванът на заплатите вече е достигнат.

2.6% от отговорилите смятат, че това към момента не може да се даде конкретен отговор.

“Може да е достигнат разумния таван в България на база не текущия стандарт на живот, но реално заплатите ще продължават да растат,” се става ясно в един от коментарите. 

Причината за това е липсата на наистина добрите и мотивирани кадри с потенциал и развити “soft skills”.

“Истинските специалисти с добро развитие, правилния “mindset” и желания потенциал за меки умения стават по-трудно за намиране”, се казва още в цитирания коментар.

В световен мащаб данните сочат, че заплатите в софтуерната индустрия ще продължават да се увеличават. Освен фактор е необходимостта от все повече софтуерни разработчици и професионалисти. Според данни от проучването на 2020 Worldwide Developer Population and Demographic Study на Evans Data, цитирани от InfoWorld, броят на заетите в индустрията продължава да расте като само за миналата 2020 г., се се увеличил с 500 000 души, достигайки общ брой в света 24.5 милиона.

Очаквайте пълните резултати от проучването, които ще обявим на 15-ти април от 19.00ч. по време на специално онлайн събитие – Заплатите в софтуерната индустрия 2021. Събитието е безплатно и може да се регистрирате тук.

Ако желаете и вие да споделите мнение, може да се включите в проучването по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,