26 април, 2024

Людмил Борисов завършва специалност „Компютърни системи и технологии“ в Технически Университет – Варна. Още по време на обучението си в университета стартира работа като софтуерен разработчик в екипа на TransferMate Global Payments, а към днешна дата е Tech Lead и ръководи екип от 4 души. В свободното си време Людмил най-много обича да плува, а колегите му го описват като стабилен, отговорен, знаещ и можещ.

Людмил, разкажи ни повече за своя старт в кариерата, как се насочи към технологиите и софтуерната разработка?

Във висшето училище бях с профил Информационни технологии и съответно имах начален старт в тази сфера, като в последствие за висше образование се насочих към Техническия университет, гр. Варна и специалност Компютърни системи и технологии.

Защо избра точно този път?

Това бе единственият, който ми допадаше – софтуерна разработка и съответно програмиране, като имаше и различни посоки в образованието, но те бяха по-скоро за администратори, хардуерна разработка и т.н. Това не ми се отдаваше чак толкова много, затова софтуерната разработка бе по-подходяща за мен, а и работата за софтуерни разработчици в България в много повече.

От 10 години си част от Taxback Group, като в момента си Tech Lead в екипа на TransferMate Global Payments.  С какво компанията те спечели като работодател? Може ли да споделиш повече за своето израстване?

Това бе една от малкото компании, които ме извикаха на интервю още докато учех. Тогава нямаше чак толкова свободни позиции на пазара за начинаещи професионалисти, както е сега. Аз бях последен курс в Техническия – бакалавър. Още тогава стартирах работа и когато нямаш опит, нямаш и много предпочитания къде да започнеш работа. В последствие вече се наложи да се преместя в София и компанията бе склонна да ми предостави работа от разстояние, което за времето си беше иновация и не се предоставяше на всеки. Така се озовах в столицата, работейки за фирма във Варна.

Какви са проектите, по които работиш? Какъв е технологичния стак, който използвате?

Използваме PHP, като базата данни е Postgre. Стремим се да разчитаме на последни стабилни версии, като донякъде не зависи от нас напълно, но в момента преминаваме към последната PHP 7.4 и най-новото от Postgre. Възможно е да преминем и на PHP 8. Също така използваме Apache и обикновените HTML 5, CSS 3, JavaScript, jQuery където се наложи. Наскоро преминахме и на AWS. Колкото до проектите, то повечето са свързани с функционалности към основния сайт, който е за плащания и като допълнение интегрираме множество API-та за нашите партньори. Работим с банкови институции и големи обеми информация, която преминава от нас към тях през различни видове комуникация. Допълнително интегрираме множество софтуерни решения за счетоводство, които комуникират с нашия софтуер и съответно създават плащания. Повечето ни проекти са свързани с финансовата сфера, като това допълнително създава някои интересни детайли. Работим по разнообразни проекти и до този момент не е имало два еднакви, които да си приличат дори и малко. Повечето са на различни функционалности и интеграции. В момента сме на сфера интеграция на софтуер и това да го интегрираме към нашето решение, така че да добавим допълнителна стойност на продукта.

TransferMate разработва иновативен продукт и е носител на множество награди за това. Можеш ли да опишеш на нашата аудитория по-подробно за важността на B2B методиката за съвременния бизнес? Как тя трансформира процесите?

Компанията използва богата инфраструктура, чрез която осъществява парични преводи и валутен обмен. Оперирайки като финансов посредник, прилагаме стратегии, които намаляват таксите за превод и ускоряват процесите на плащане, а това води до спестяване на време, пари и ресурси за клиентите.
Казвайки това, то е от изключително значение в този сектор e най-вече да предлагаш много гъвкав софтуер, защото твоите партньори имат множество изисквания, които трябва да спазиш. В противен случай се налага да поддържаш и да правиш множество нежелани промени, които в последствие трудно се поддържат и когато дойде един партньор и каже – “Искаме да имате следните компоненти”, то ние трябва да ги предложим. Когато партньорът е доволен и мениджърите са доволни. Така че, основните неща са гъвкавост и желание за работа.

 

Финтехът привлича все повече разработчици и това е нормално – има все повече финтех предложения на пазара. Като Tech Lead, работещ именно за такава компания, можеш ли да ни кажеш какви са по-различните технологични изисквания, необходими за финтехът, различаващи се от други ниши на технологичния пазар? 

Задължително трябва да предлагате API като финтех. Допълнително трябва да има и подходящ уеб сайт, който да предлага достатъчно улеснения на потребителите, които идват всеки месец да добавят множество плащания. Например, ако можете да обработите 10 000 плащания в един момент, това би било чудесно. Те трябва да бъдат интегрирани и в софтуерните решения на партньори и потребители. И най-безобидната математическа грешка е недопустима във финтех софтуерните решения. Много важна е сигурността и проверката на кодовете – всичко трябва да работи нормално, така че да не се получават нежелани грешки. Когато правиш изключително много плащания всеки ден, една грешна калкулация може да значи множество загуби.

А самите разработчици трябва ли да са подготвени по по-специален начин ако работят в финтех организация? 

Няма нищо специфично, но единственото нещо, което трябва да умеят е да си защитават кода. Съответно и да пишат хубав такъв. При финтехът е малко по-важна сигурността и както казах – сметките. Но въпреки това не е по-различно от останали сектори и не е нещо, което не може да бъде научено с малко тренировка и опит.

 

Кои са добрите практики в компанията при срещането на предизвикателства? 

Екипът. Той е много важен, за да могат проблемите да се решат правилно. Добрите практики при нас са, че все още програмистите имат последната дума и когато кажат нещо, хората без тесни разбирания слушат. Когато предложим подходящо решение, то се приема. На много места не е така и понякога се стига до комични ситуации. Говорейки за екипа като решаващо звено при предизвикателствата, искам да спомена същи, че планираме разширяването му с цели 80%, като към момента наброяваме 50 души. Това е много мащабен ход, но вярваме и правилен.

А каква е тайната на успешния екип? Каква роля играят работната обстановка, фирмената култура и компанията като цяло?

Екипът трябва да е сплотен и да вярва, че другият човек може да свърши работата, така че ако нещо изостане, да може да помогне. В сегашната ситуация липсва личният контакт, но да се надяваме, че пандемията скоро ще приключи и хората ще могат да се виждат очи в очи. Това помага изключително много за работата в екип – да можеш да виждаш човека отсреща какво прави и какви са му проблемите. Аз като човек, който работи от доста години е home офис съм се научил да се сработвам с другите хора, които са физически в офиса. Тогава пък при дистанционната комуникация по телефон или чрез друго средство, е много важно да можеш да разбираш човека отсреща – как мисли да изпълни дадено нещо.

Според теб какви качества и умения трябва да притежава един PHP Developer за да успее да се развие в професията си? Какво би посъветвал стартиращите своята кариера в момента?

Най-вече желанието за работа и допълнително малко знания, защото всичко може да се научи в последствие. Но желанието за работа е ключово. Трябва да търсиш работата сам, а не да чакаш някой да ти я предостави. Когато имаш хъс нещата стават по-бързо и по-лесно.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,