26 април, 2024

Група служители на Google обявиха плановете си да се обединят с Американските работници по комуникации (CWA). Съюзът на работниците ще бъде отворен за всички служители и изпълнители в компанията майка. Целта му ще бъде да се справи с текущи проблеми като неравенство в заплащането, репресивни мерки и противоречиви държавни договори.

„Този съюз се основава на години смело организиране от служители на Google“, каза Ники Анселмо, мениджър на Google. „От борбата с политиката на „real names “, противопоставянето на Project Maven, протестирането срещу ожесточените многомилионни изплащания, дадени на ръководители, извършили сексуален тормоз, видяхме от първа ръка, че съюзът реагира, когато действайте колективно.”

Работата на Google по Project Maven, опитът да се използва AI за подобряване на целенасочените удари с безпилотни летателни апарати, предизвика протести сред служителите, които гледаха на работата като неетична. През 2018 г. компанията реши да не подновява договора си с Пентагона и прекрати политиката си на принудителен арбитраж, след като 20 000 работници направиха акция в знак на протест срещу бившия изпълнителен директор Анди Рубин, получил последно възнаграждение от 90 милиона долара, след като беше достоверно обвинен в сексуален тормоз.

Сега, когато усилията на синдикатите са публични, организаторите вероятно ще започнат поредица от кампании за събиране на гласове от работници на Google. Преди съобщението около 230 служители и изпълнители на Google се бяха в подкрепа на съюза.

Уредена като синдикат само за членове, новата организация няма да търси колективно участие, за да договори нови условия с компанията. Вместо това, съюзът на работниците ще представлява само служители, които доброволно се присъединяват. Тази структура също ще му позволи да представлява всички служители, които се стремят да участват – включително работници, доставчици и изпълнители (известни вътрешно като TVC), които биха били изключени от трудовото законодателство от конвенционалните колективни трудови договори.

Изпълнителите на Google отдавна се оплакват от неравно третиране в сравнение с щатния персонал. Въпреки че съставляват по-голямата част от работната сила на Google, често им липсват предимствата на наетите служители. През 2019 г. около 80 изпълнители на Google в Питсбърг гласуваха да се присъединят към обединението на Обединените стоманодобивни компании.

Ако усилията на профсъюза в Google са успешни, членовете казват, че ще ангажират един процент от годишната си компенсация за профсъюза. Парите ще отидат за заплащане на юрисконсултско възнаграждение и организиране на персонала.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,