27 април, 2024

Тодор Сбирков е COO на софтуерната компания TelebidPro, специализирана основно върху изграждането на Demanding Server Software. С него разговаряме за това, каква е визията на една успешна софтуерна компания и какво привлича добрият талант.

Какво се крие зад дефиницията “ТОП Софтуерна Компания”?

ТОП компания е нещо общо и това зависи от гледната точка на всеки човек. Според мен това е компания, която успешно се справя с технологичните предизвикателства, които ѝ поставят клиентите.

Може ли в България да се развива успешен бизнес? Защо? Какви са плюсовете и минусите?

Със сигурност. Виждаме колко много успешни софтуерни компании има в България.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания?

Мениджмънтът е ключов за развитието на всеки екип и компания. От него зависи средата, фирмената култура, отношенията в екипа, предизвикателствата, които ще бъдат решавани.

Как се отрази кризата? Защо някои фирми увеличиха приходите си, а на други се наложи да преструктурират бизнеса си?

Всяка криза крие предизвикателства и възможности. Положителното на кризите е, че стимулира хората и фирмите да мислят и да търсят възможности. Настоящата криза отваря много нови възможности пред IT сектора, защото една от възможностите за оптимизиране на процесите е чрез използването на софтуер.

Доколко технологиите, с които работи дадена софтуерна компания, определят нейното пазарно развитие?

Технологиите са изключително важни. Те са инструментът при разработката на софтуер. От тях зависи – времето за разработка, качеството, стабилността, сигурността, скалируемостта и т.н.

Цялото интервю с Тодор Сбирков предстои да излезе в специалното издание на DevStyleR “ТОП Софтуерните Компании”, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , ,
    Author