26 април, 2024

Китайската технологична индустрия се надява Джо Байдън да създаде по-конструктивни отношения – това е мнението на анализаторите, но малцина смятат, че съперничеството ще деескалира.

„Когато Байдън встъпи в длъжност, технологичните компании в Китай ще могат да се чувстват облекчени“, каза Фанг Сингдонг, директор на консорциума за Интернет и общество в Комуникационния университет в Жежианг. „Най-малкото САЩ трябва отново да започнат да проповядват откритост, да зачитат лоялната конкуренция и да се обърнат към иновациите“, добави Фанг. „Въпреки това, в областта на високите технологии, Китай и САЩ ще се конкурират помежду си с истински иновационни възможности през следващото десетилетие.“

Няколко китайски фирми са откъснати от американските доставчици чрез черен списък за търговия, а технологичните гиганти ByteDance и Huawei са изтласкани в ъгъла от администрацията на Тръмп. Те са затруднени от санкциите, издадени от Тръмп, след като Вашингтон ги обяви за риск за националната сигурност.

ByteDance финализира предварителна сделка за създаване на нова компания с Walmart и Oracle, която да поеме дейността на TikTok в САЩ, след като Тръмп постави ултиматум да се продаде американското звено на популярното приложение или да бъде забранено.

Американските търговски ограничения засегнаха достъпа на Huawei до продаваните чипове, оставяйки недостиг на компоненти, за високия клас телефони на компанията.

Според анализатори на Jefferies, Китай вероятно няма да е от политическите приоритети на Байдън, тъй като той ще се фокусира първо върху вътрешните проблеми и че пълната забрана на САЩ за китайската полупроводникова индустрия ще бъде по-малко вероятна при Байдън.

През последните месеци Пекин обяви нов модел на растеж, който да ръководи китайската икономика и намалява зависимостта на страната от чуждестранните пазари и технологии, като например влагане на милиарди долари за насърчаване на местната чип индустрия.

„Възможно е Китай и САЩ да имат шанс да преговарят за облекчаване на някои технологични проблеми“, каза старши служител на една от китайските компании в черния списък. „Но е трудно да се промени дългосрочната тенденция“, добавя той. „Администрацията на Тръмп събуди китайската индустрия и развитието във вътрешната индустриална верига ще продължи да формира определена степен на независимост.“

Тагове: , , , , ,