27 април, 2024

Ransomware инцидентите са причина за 41% от подадените искове за застраховка киберсигурност за първата половина на годината, което абсолютно потвърждава резултатите от множество различни проучвания, че именно този тип атака е сред най-честите, предпочитани и опасни в днешно време. А както се и забелязва – информацията за ransomware атака, засегнала даден отрасъл, бизнес или организация, вече се среща ежедневно.

Това са и причините за вече сериозно навлизащата сред пазара застраховка киберсигурност, която много организации започват да избират като решение на потенциална атака. Докладът, гласящ, че за първата половина на 2020 г., 41% от исковете по застраховка киберсигурност са поради ransomware атака, е направен от компанията Coalition – сред най-големите доставчици на услуга “Cyber insurance” в САЩ.

През първата половина на годината, забелязахме 260% скок в честотата на ransomware атаките сред нашите притежатели на полици, като средното търсене на откуп се е увеличило с 47%,” споделят от компанията.

Сред най-агресивните банди, Coalition определя Maze и DoppelPaymer, които наскоро са започнали да изтеглят данни от хакнати мрежи, заплашвайки засегнатите, че ще публикуват информацията им на специализирани сайтове за течове, като част от схемите за двойно изнудване.

Снимка: Coalition

Но освен ransomware атаките, в Coalition отчитат и ръст в други две схеми – исковете за възстановяване на средства, вследствие на атаки, са зачестили в областта на измамите по прехвърляне на средства, а също и при компрометираните бизнес имейли. В първият случай се забелязва 35% ръст от 2019 г. до 2020 г., а за втория – 67%.

Това най-често са случаите, в които атакуващият или атакуващата групировка, успяват да подмамят дадена компания в това, да направи паричен превод на контролиран от тях акаунт. Въпросът е, че при атаките с компрометиране на бизнес имейли (BEC) сценарият е възможен единствено чрез имейл.

Изследването показва и друго интересно – BEC атаките са с 3.2 пъти повече сред организациите, използващи Microsoft Office 365.

От Coalition споделят, че от основаването им през 2018 г. се е стигало до възстановяване на средства в 55% от всички случаи. Сумата пък, която бива възстановена от откраднатата, най-често е около 84%.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,
Author