27 април, 2024

Добри новини за технологичния гигант Apple, който успя да спечелят битката с Европейския съюз, в негативен резултат от която, щеше да се наложи компанията да изплати цели 15 милиарда долара. Делото стартира през 2016 г., когато Европейската Комисия установи, че бизнесът на Apple в Ирландия успява да се възползва от различни вратички и несправедливи данъчни предимства. В резултат на това, Съдът на Европейския съюз поиска от Ирландия, да възстанови данъците от Apple в периода 2003 – 2014 г., които са на стойност 13 милиарда евро.

Още през 2014 г. обаче, от ЕК заявиха, че изплатените данъци от двете опериращи за Apple компании в Ирландия – Apple Sales International и Apple Operations Europe – “не отговарят на икономическата реалност”.

Също така, според тях, от 2003 до 2014 г., Apple изплаща все по-малък корпоративен данък. Уви, в сряда Съдът обяви, че Комисията не е могла да предостави достатъчно силни и ефективни доказателства, следователно, процесът няма как да продължи.

Искаме да благодарим на Съда, за отделеното време и за разглеждането на фактите. Радваме се, че те анулираха повдигнатия от ЕК случай,” обявиха от Apple и споделиха също, че се чувстват горди от факта, че именно те са най-големия данъкоплатец в света, тъй като осъзнават колко важни са данъците за обществото. Apple са платили повече от 100 милиарда долара корпоративен данък приход за последното десетилетие и още милиарди други данъци.

От Европейската Комисия обаче, не смятат, че това е краят на случая. Те настояват за справедливо плащане на данъци от всички компании и Изпълнителният вицепрезидент на Европейската Комисия Маргрет Вестагер вече обмисля следващи стъпки, като най-вероятната е обжалване.

Тя споделя, че Комисията ще разгледа много внимателно решението на Съда и това как то би рефлектирало на потенциалните следващи ходове на Комисията.

Вестагер и Комисията се опитват да разрушат статуквото на т. нар. от тях “sweetheart tax, чрез който много компании успяват да се възползват от бизнеса си в Европа и да плащат по-малко данъци. Миналата година, в подобен случай, Комисията поиска от Нидерландия да възстанови 30 милиона евро заради неплатени данъци от Starbucks. Но подобно на Apple ситуацията и това решение бе анулирано от съда.

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Author