26 април, 2024

Интервю за работа – напрежението не е никак малко, тъй като кандидатът се старае да се представи по най-добрия начин в комуникацията с провеждащия интервюто. Но има ли въпроси, които не е редно да бъдат задавани и от двете страни или такива, които поради смущението остават неизговорени? Това ще разберем от HR специалистите, участници в онлайн дискусията на DevStyleR “HR Зона: (НЕ)удобните въпроси”.

Според Яна Илиева, Recruitment and Project Manager в H-Vision, при провеждане на интервю с кандидат, почти никога не се обсъжда нивото на заплащане – поне не на първото интервю.

Това е въпрос, който поне в България не е изяснен – къде са рамките и границите. Поради тази причина кандидатът се тревожи да зададе въпросът за парите, а от своя страна, провеждащият интервюто се смущава да каже какъв е обхватът на заплатата,” сподели Яна Илиева.

“Не бих казала, че е неудобен въпрос, защото в крайна сметка всички знаем колко е огромно търсенето на пазара за експерти в тази област и поради тази причина хората си знаят цената и не се притесняват да си изкажат своите предпочитания относно заплащането. Ако това е неудобен въпрос, то по-скоро е такъв за работодателите, не за кандидатите. Това е така, защото вече всички компании малко или много участват в Compensation and benefits проучвания, от които получаваме информация относно пазара. Така или иначе конкуренцията между компаниите и изкуствената надпревара, която се създава за таланти, поражда неудобния въпрос във всеки от нас “какво повече можем да предложим”, така че да имаме превес пред останалите,” коментира Анита Станоева, HR Manager в Software AG.

В темата се включи и Зорница Янкова, Chief HR Officer в ScaleFocus, според която темата за заплащането отдавна не е табу, както преди години.

Има много компании на пазара, както и информация за случващото се. Всички се сравняват с други директни конкуренти и в този смисъл хората в ИТ сферата са свързани и много теми се обсъждат между колегите. Аз нямам усещането, че кандидатите се притесняват да кажат какво очакват. По-скоро въпроса е кога е правилния момент да се обсъждат казуси около заплащането. Може би на първа среща не е правилно, а е по-логично на втората. Но нещата зависят изцяло от контекста – зависи как върви разговорът,” сподели Зорница Янкова.

Анита Станоева взе думата повторно, като сподели неудобен въпрос, за който не се говори редовно. Свързан е с кариерното развитие и много често се наблюдава как хората не са наясно с това, какво да направят, за да се изкачат по кариерната стълба.

Най-вече за себе си, намирам това за голямо предизвикателство. Опитваме се на различни мероприятия да обсъждаме теми с кариерно развитие, job description и т.н., и в крайна сметка отново се сблъскваме често с въпроси от служителите. Те споделят с нас, че са преминали през всички стъпки за да достигнат до повишение, но то така и не се случва. Ето това е много неудобен въпрос. В даден момент трябва да дадеш отговор на човека, че не е достатъчно само да имаш 3 години в компанията, не е достатъчно да си покрил дадени изисквания и не всичко е до определени стъпки,” допълни Анита Станоева и обясни, че това са много специфични ситуации, които изискват гъвкавост и от двете страни.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author