26 април, 2024

След като през март месец OneWeb се срещна с фалита, вследствие на COVID-19 кризата, сега става ясно, че предстои инвестиция от 1 милиард в посока към компанията. Инвеститорите са индийският телеком Bharti Global, както и самото британско правителство. Двете страни ще предоставят по 500 милиона долара. Поредно доказателство, че “фалит” има различна правна стойност по различните места на света и ето, че за “умиращата” до преди 3 месеца OneWeb, сега нещата придобиват позитивна форма.

Амбициите на OneWeb са изключително мащабни и е нормално да предизвикват интерес, който да послужи като превенция от финансовата нестабилност, която COVID-19 създаде. Компанията работи усилено по проект, който цели да изстреля 650 космически кораба, които да разширят интернет връзката по земята и в космоса, като сред целите фигурира и интернет покритие на целия Арктичен регион. До този момент сателитите наброяват 74, като предстои още много работа пред компанията.

Сделката бе обявена в петък и предоставя на Великобритания 20%. Това ще позволи на OneWeb да продължи с плановете си за изграждане на сателитната мрежа, а колкото до Обединеното Кралство – “това ще направи Великобритания лидер в науката, изследването и разработката,” както споделя Държавния секретар по бизнес на кралството, Алок Шарма. Плановете на британското правителство целят създаване на своя собствена навигационна сателитна система, тъй като в част от споразумението за напускане на ЕС, страната изпадна от сметките от сателитната система “Galileo”, покриваща именно страните членки.

От OneWeb коментираха, че очакват с нетърпение да стартират работа наново.

Тагове: , , , , , , , , , ,
Author