26 април, 2024

COVID-19 не понижи ефективността, която технологичните общности внасят в света на ИТ индустрията. Общностите процъфтяват, само ако членовете им са на една и съща страница за тяхното предназначение и се справят с най-големия проблем, а именно постоянството. Стандартните идеи не работят всеки път, особено когато организаторите на общността не успеят да се адаптират към наложителни обстоятелства. Някои технологични общности успяха да се адаптират към ситуацията, но други дори отказаха виртуалната алтернатива – отпаднаха най-специализираните общности.

Ситуацията с COVID-19 предизвика големи промени на всички нива. Огромна част от събитията започнаха да се провеждат онлайн, а други преустановиха изцяло своето случване. Щастлива съм, че с екипа ни в Women Who Code Sofia успяхме да се адаптираме бързо към случващото се и да продължим с провеждането на месечните ни срещи, макар и онлайн. Ограничихме се с 1 събитие на месец, но със същата мотивация и хъс “посрещахме” нашите участници и ги предизвиквахме в интересни дискусии“, сподели Василена Василева от Women Who Code Sofia пред DevStyleR.

През месец април имаше дискусионна среща на тема Tackling work-from-home like a boss, на която се обсъдиха плюсове и минуси от работата вкъщи и добри практики, чрез които да се възползваме от това време, което затворени между 4 стени ни се струва безкрайно дълго. Това се превърна в една от най-говорените теми за уебинари по време на пандемията. Други събития включваха гост-лектор от чужбина – практика, която разви тренд сред технологичните общности, както и сред компаниите в България.

Провеждането на събитията ни онлайн е една възможност за организацията да достигне до нови аудитории, тъй като ние организираме събитията си единствено в София и не правим записи на тях. А през тези месеци успяхме да достигнахме до хора не само от цяла България, но и от целия свят“, допълни Василена.

В подобна ситуация попаднаха и организаторите на Google Development Group Sofia, като Марчела Минчева сподели, че при онлайн събитията не е същото, както при тези на място – липсва социалният аспект.

Говори се за развитие на общности за Flutter и за Kotlin в България още от миналата година, но се появиха ентусиасти по време на извънредното положение. ReactJS Bulgaria не направиха събитие в този пролетно-летен период, но покрепяха останалите събития.

Бумът на уебинарите стартира веднага с началото на първите новини за потенциална заплаха от коронавирус в страната. Още в началото на март, дори преди официалното обявяване на ситуацията, технологичните общности започнаха да преустановят събитията си и някои от тях да ги адаптират като уебинари. BGJUG също организира уебинар, потребителските групи на DEV.BG се преместиха виртуално, Sofia Crypto Meetups също продължиха ежемесечните си срещи във виртуалния свят. Django Bulgaria и BGPHP също се включиха с уебинарите, но със закъснение.

Коронавирусът влияе на целия свят и то не само на здравето ни, но и на социалния ни живот. Въпреки отменените събития, технологичните общности в България заслужават отлична оценка за адаптация към ситуацията.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,