26 април, 2024

Apple публикува набор от безплатни инструменти и ресурси, за да помогне на разработчиците на мениджъри на пароли – но и на други приложения – да генерират силни пароли.

Новите инструменти, наречени Password Manager Resources, са отворени днес в GitHub. Apple казва, че новите инструменти са предназначени предимно да помогнат на разработчиците за мениджър на пароли да създадат по-добри приложения.

Apple заяви, че публикува тези инструменти за справяне с дългогодишен проблем с приложенията за управление на пароли, които засягат потребителите във всички операционни системи, а не само в macOS и iOS. Проблемът е, че докато мениджърите на пароли създават уникални и силни пароли, много пъти тези пароли не са съвместими с уеб сайтовете, за които са създадени.

Потребителите, срещащи грешки по време на генериране на произволна парола, често прибягват до избора на своя собствена, която много пъти е по-къса и по-малко сигурна от тази, която обикновено се генерира от приложението за управление на пароли.

Освен това Apple публикува и списък с уеб сайтове, които споделят идентификационни данни за влизане един с друг, списък, за който Apple се надява “да направи предложенията за попълване на парола по-полезни.”

Освен това Apple сподели и списък с URL адреси на уеб сайтове, където потребителите в момента са пренасочени, за да променят паролите си. Apple казва, че този списък ще бъде полезен за разработчиците на мениджъри на пароли, в случай че открият слаба парола и искат да заведат потребителите директно на страницата, където биха могли да променят паролата, вместо да позволяват на потребителя да намери тази страница самостоятелно.

Apple заяви, че предлага ресурси с мениджър на пароли с отворени източници, защото иска мениджърите на пароли да интегрират тези правила, но и да допринесат за проекта със собствения си поглед върху този проблем, за цялостната полза за безопасността на потребителите.

Тагове: , , , , , , , , , ,