27 април, 2024

Работейки по важни за човечеството въпроси, като например полезното използване на Machine Learning технологии в полза на медицината, диагностиката и лечението на някои от най-коварните болести на нашето съвремие, инженерите от бостънския университет преминаха през едно интересно изобретение. Роботите Джако и Бакстър, които чрез внедряването на определени ML алгоритми, могат да ви приготвят един вкусен хотдог.

Ка́лин Белта, професор по инженерство в бостънския университет, който стои начело на екипа, разработил роботите, смята, че при правилното изпълнение на задачите, т.е. готвенето, подреждането и сервирането на един хотдог, всъщност може да се стигне до много по-голяма информация за функционирането на машините. Само по себе си приготвянето на една порция хотдог крие много сериозни математически казуси и подредби, които са трудни за комбиниране в език, който роботът да разбира.

Когато роботът изпълни задачата, той автоматично използва фийдбек механизъм, чрез който разбира кой е най-добрият начин за приготвяне на хотдога. Това му свойство позволява той автоматично за подобрява своите качества в изпълнението на задачи. Според проф. Белта, това може да е ключ към нови технологии, прилагани в ежедневието, като например самоуправляващи се автомобили.

Тагове: , , ,
Author