26 април, 2024

Американската агенция по проучвания свързани със защита и сигурност разработва своя научно-фантастичен план за обучение на роботи, действащи отборно в комплексни ситуации. Планът на DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) е да изследва, събира и обработва информация, сканирайки мозъчните вълни на геймъри, по време на игра, например StarCraft. 

Освен мозъчните вълни, от голямо значение за изследването е и движението на очите. Агенцията е инвестирала 316 000$ в Университета по изкуствен интелект в Бъфало, които ще участват именно с проучването на геймърските мозъчни и визуални модели. Цялостната идея е да се имплементира организация в роботни рояци от по 200 машини, които самостоятелно да вземат стратегически решения и да решават сложни бойни задачи в потенциални реални ситуации, но и при необходимост да действат като т. нар. игрова единица. 

Според изследователите от Университета в Бъфало, груповата интелигентност е фундаментална за адекватността на ботовете в непредвидени моменти. Например, при внезапна поява на дим, означавайки загуба на видимостта, машините би следвало веднага да пресметнат кой е най-добрия вариант за по-нататъшно действие. 

Интересен пример за целта, според Popular Mechanics, е принципът на работа на мравките. Самостоятелно, една може да повдигне до 5 000 пъти по-голяма тежест от своето собствено тегло, но в група или рояк от много мравки, отборно успяват да повдигнат впечатляващи предмети. 

Игри, които се взимат от значение са StarCraft, Stellaris, Company of Heroes и т.н. Стратегии, в които трябва да бъдат построени бойни единици и добра база, така че да бъде комбиниран добър баланс от защита и атака. Решенията, които играчите взимат, биват записвани, като се проследява и движението на очите им, чрез използването на високоскоростни камери. Електроенцефалограми (ЕЕГ) пък, ще измерват мозъчната активност. Цялата тази събрана информация ще доведе до създаването на нови алгоритми, които да бъдат вградени във функциите на роботите, така че да бъде създаден изкуствен интелект, който не само имитира поведението на хората, а дори притежава свое собствено разбиране и преценка. 

Тагове: , , , , ,
Author