26 април, 2024

В Естония планират да разширят своята мрежа за интелигентно споделяне на байкове, стартирана миналата година, като добавят десет нови паркинга в различни зони, два от тях извън границите на града. В допълнение към създаването на паркинги, целта е да се увеличи броят на байковете, но не може да се говори точни цифри колко нови ще се присъединят към флота.

Smart Bikes Tartu са изминали 1,5 милиона км, откакто започнаха в града миналия юни. Миналата година около 700 000 евро бяха изразходвани за поддържане на циркулацията и байковете. Системата за споделяне на байкове се оказа такъв успех, че жителите я гласуваха за най-важното постижение на крайната година на традиционния конкурс „Дело на годината Тарту“, организиран съвместно от кметството на Тарту и местен вестник.

В момента байковете са на “зимна ваканция”, въпреки необичайно топлото време през февруари и могат да се върнат на улиците след около месец. Основните причини са, че им липсват зимни гуми. Въпреки това може да останат в обращение през следващия зимен сезон, снабдени със зимни гуми, споделя заместник-кметът Раймонд Там.

Технологията, която използват в Естония, е разработена в Канада от компанията Bewegen.

Тагове: , , , , , , ,