27 април, 2024

Ивайло Бъчваров е CTO в HackSoft, където се занимава с разнообразни проекти. В момента работи по проекти за PropTech сектора. 

Как започва работният ти ден?

Точно в 6:00 грабвам едно седем месечно бебе, слагам го на столче в кухнята и правя закуска, докато под звуците на “Baby Shark” си проверявам имейла и програмата аз деня. 6:30 вече съм в софийския трафик и слушам подкаст или някоя аудио книга докато шофирам. В момента съм подкарал DjangoChat. В 7:00 е първото кафе на бюрото в офиса. :coffee:

С какви проекти се занимаваш?

Основно в PropTech сектора. Управление на офис сгради, жилищни сгради, Internet of Things.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша? 

Комфортната среда е от основно значение, за продуктивността. Два монитора, хубава механична клавиатура, удобни слушалки. За да е малко по-цветно и разнообразно, цяла колекция от Lego човечета.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

Python и JavaScript. Научих ги на работа. Най-доброто място за учене!

Какъв въпрос би задал ти на интервю за работа? Защо?

“Искаш ли кафе или чай? Чаша вода?” Кандидатите трябва да се чувстват добре по време на интервюто. Така показват най-доброто от себе си и скъсяват дистанцията.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Обожавам зимните спортове. Планината е особено красива зимата. Но за момента практикувам само бутане на бебешка количка по парковете.

Какво четеш за разпускане?

Аз имам 7-месечно бебе… За разпускане спя.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Работя на 30-40 минутни интервали, през които спирам всички видове известия от телефона и компютъра си. След това правя кратка почивка. Проверявам дали съм нужен на някой и това се повтаря отново. Слушалките също вършат добра работа. Гледам музиката да няма вокал, защото ме разсейва и започвам да пея, което не е приятно за никого.

Какви са твоитe хобита?

Аз съм създател по душа. Всичко, което правя и дава някакъв видим резултат, ми доставя удоволствие. Програмиране, готвене, хардуер. ремонтиране на разни джаджи. Дори понякога чистене и подреждане…

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Да! Обожавам технологични конференции. Те комбинират три от любимите ми дейности: пътуване, научаване на нови неща и сближаване с екипа (team building). Обикновено не изпускам възможност. В HackSoft има традиция, да посещаваме някоя голяма европейска конференция, поне два пъти годишно.

Кои са топ книгите, които всеки програмист трябва да прочете?

За мен това е най-доброто видео по темата. Книгите не са една или две. Много харесвам сайтове като Goodreads – там можеш да разбереш дали една книга е стойностна, преди да си я купиш. Използвам го доста често.

Кои са нещата, които обичаш в своята професия?

Огромно удоволствие ми доставя решаването на проблеми. Усещането, че твоят труд помага на някой да си върши работа и прави живота му по-лесен, е страхотно. Харесвам колко динамично е всичко в софтуерния сват. Всеки ден е непрестанно учене на нови неща. Най-много ми харесва, колко е прагматично. Постоянният стремеж към това софтуерът да стане по-бърз, по-стабилен, по-добре изглеждащ, по-прост, ме кара да си мисля, че полето на развитие е безкрайно.

Кога предпочиташ да кодиш – през деня или през нощта?

В студентските години най-добре ми се получаваше нощем. Уви, вече нямам тази възможност.

Имаш ли домашен любимец? Как се казва той? 

Това е Роби. Той не е точно мой, но аз го чувствам като част от семейството.

 

Тагове: , , , , , , , , ,