27 април, 2024

Go не е сред най-популярните програмни езици, но съдържа някои предимства в себе си. Компаниите, които го използват споделят, че се изучава лесно, следователно бързо може да се стартира практическа работа с него.

През ноември 2009 г. се появи Golang, предоставяйки на разработчиците многонишково програмиране, оптимизирано за многоядрени процесори. Използването му може да се приложи в различни направления на програмирането, като например cloud and network услуги, command line интерфейс, уеб дивелъпмънт, както и DevOps & site reliability, като освен това, Go е и open source.

Специално за рождения ден, от Google са направили сайта go.dev, на който може да се получи повече информация за програмния език, а дори може да се и учи работа с него.

Доста големи компании използват Go. Като причини за това, те споменават: по-ниската латентност от Java, където garbage collection паузите често са проблем (Netflix). Чист и ефикасен код, който повишава продуктивността на дивелъпърите (Mercado Libre). AresDB (написано на Go), което дава възможност за работа чрез analytics dashboard, опериращо в реално време (Uber) и др.

Други компании, използващи Go са: American Express, SalesForce, Capital One, Target, Twitch, Twitter и Dropbox.

Тагове: , , , ,