26 април, 2024

Вече възможно да обиколите една от най-популярните туристически дестинации от дивана си. Това става, след като от Google пуснаха VR обиколка на Версайския дворец.

Компанията е обединила усилия с двореца, като обиколката включва 21 стаи, включително и покоите на Луи XIV. Общият мащаб на сканираните повърхности е около 36 000 квадратни метра. За сега туристическото преживяване е достъпно за HTC Vive и Oculus Rift. Освен интериор и екстериор, потребителите могат да разгледат и изключително много произведения на изкуството като картини, скулптури, тавани и мебели, и то в забележителни детайли.

Използвана е технологията фотограметрия, която успява да определи формата, размерите, положението на заснетите обекти, както и обема им, на базата на фотографиите. Събраните данни, за да стане проектът успешен, наброяват 4TB информация, а също така са текстурирани около 15 милиарда пиксели. Апликацията ще се види полезна за любителите на изкуството и историята, предоставяйки възможност за по-уединено и интимно изживяване, тъй като чрез нея, могат да се избегнат всички опашки и навалици.

Тагове: , , , ,