26 април, 2024

Този уикенд в село Изгрев, Шумен се проведе първият агро хакатон AgriTechHack. На първо място в състезанието се класираха братята Александър и Борис Брестнички с проекта “SOURCED”, който събира информация за хранителни продукти и проследява техния произход. Решението бе отличено с атрактивната награда от 15 000 лева, осигурена от европейския проект по програма „Хоризонт 2020“ SmartAgriHubs, чрез местния цифров иновационен хъб AgroHub.BG. Запознайте се с Александър и научете повече за платформата на екип “ONE”, която подобрява живота на българските производители, продавачи и потребители.

Александър, как започнахте да се занимавате със софтуерна разработка и какви технологии Ви вълнуват?

Програмист съм от десетина години, като започнах с разработка на сайтове още в гимназията. Иронично, първият сайт, който направих беше списък с десет неща, които не харесвам в брат ми – същият, с когото спечелихме хакатона!

С времето разбрах, че хобито ми всъщност е полезно за разнообразни бизнеси, което доведе до първите ми клиенти. За шестнадесет годишно момче доходът, който успявах да си докарам, беше многократно дневните ми за закуска.

След гимназията завърших ФМИ към СУ, като през цялото време се опитвах да прилагам наученото в реални проекти и да разработвам на различни технологии, опитвайки се да разширя набора от инструменти, с който разполагам.

От тогава насам, по-голямата част от времето си съм работил на freelance начала. Натрупах опит в много и различни сфери, докато най-накрая успях да си извоювам титлата “Софтуерен генералист”, което ще рече, че поне мога да си давам вид, че от всичко разбирам.

Шегата настрани, в последно време предпочитам Android като мобилна платформа, и Node.js като Back-End. Не бих спорил разгорещено за предимствата на двете платформи, по-скоро някакъв сантимент ме води натам. Личното ми мнение е, че ако човек е добър професионалист, би могъл да разреши всеки проблем с наличните му инструменти. По-модерното, което ме вълнува отскоро, са невронните мрежи – виждам огромен потенциал в тях, както и малко по малко, реално практическо приложение.

В момента работя в Tumba Solutions върху проект, обвързан с автономни коли – така наречените роботаксита.

Какво е интересното в проекта Ви “SOURCED”, който спечели първия агро хакатон?

AgriTechHack беше първият хакатон в България, ориентиран към срещането на интересите между земеделците и софтуерните разработчици. Много хора не си дават сметка, че земеделците в България са едни от най-напредничавите хора, отворени към нови технологии и работещи на върха на технологичната вълна. Този хакатон много ясно доказа, че това е така.

Екипът ни се състоеше от мен и брат ми Борис Брестнички, който всъщност беше и причината аз да се окажа там. С аграрното си образование и програмистките си знания, той беше рядко срещаният експерт и в двете области. С изненада осъзнах, че често трябва да ми превежда и обяснява, какво точно ни казват земеделците, с които си общувахме на събитието – просто защото нещата, за които ставаше дума бяха далеч извън моята област на познания. Благородно му завидях, за познанията и в двете сфери.

Двамата с него разработихме проекта “SOURCED”, както и прототип, който да илюстрира идеята зад него. Концепцията на проекта беше събиране и предоставяне на информация до крайния потребител за произхода и обработката на продуктите, които си купува в магазина.

Елементарен пример би бил следният – ако пред вас в магазина има две еднакви на вид ябълки, по-вероятно е да изберете от тях на произволен принцип. Ако знаете, обаче, че едната е набрана преди десет месеца, замразена и обработена с химикали, а другата е откъсната преди три дни и докарана от локалната ферма направо в магазина, подозирам, че болшинството хора биха избрали втората.

Това е проблемът, който ние решаваме – предоставяме на потребителя нужната му информация, за да избере по-добрия продукт за себе си. Даваме инструменти на производителите и продавачите, да докажат качеството и произхода на продуктите си и да привлекат нови клиенти.

Идеята, разбира се, отново дойде от брат ми. Той разработи и Back-End частта на прототипа – сървъра и комуникацията с него. На мен се падна лесното и се занимавах с потребителския интерфейс и презентирането. Технологиите, които избрахме, бяха стандартните за индустрията, често използвани за прототипиране – Bootstrap, jQuery и Google-ския Firebase. Предизвикателство, което ни чака, след валидиране на прототипа, е вече задълбочената софтуерна архитектура на истинското решение. Но на хакатон – като на хакатон.

Какво е иновативното в идеята и защо вярвате, че ще бъде успешна? 

В процеса на развиване на идеята установихме, че в България такова решение няма, а глад за него – много. Учудващо количество земеделци и фермери ни потърсиха след състезанието, за да обменим контакти и да заявят интереса си към продукта.

Имаме идеи да се специализираме още повече в набирането на информация за потребителите, предоставяйки допълнителни данни, като въглероден отпечатък и коефициент на вреда към пчелите например. Социално отговорни коефициенти, които да позволят на потребителя да се грижи, както за себе си, така и за околната среда, използвайки най-силния лост, с който разполага – портфейла си. Това ще ни позволи да излезем с конкурентно решение и на международния пазар.

Как планирате прототипът да продължи своя живот?

Със сигурност ни чака много работа. Но знаейки, че разрешаваме истински проблем и предлагаме решение, наистина подобряващо живота и здравето на хората, не ни е страх да се нагърбим с нея. В момента събираме отбор, с който да продължим проекта напред.  В момента, в който бизнес планът бъде изяснен, ще бъде ясно и от какво финансиране бихме имали нужда и от къде би могло да дойде то.

Каква беше наградата за първо място и в какво ще я инвестирате?

Всъщност, голямата награда, която взехме беше от 15 000 лева – наистина забележителна в контекста на българските хакатони. Макар да е изкушаващо да я похарчим за весели изживявания и лъскави вещи, ясно е, че ще я налеем в проекта. Тя ще ни позволи да се фокусираме върху разработването и представянето на завършен продукт на пазара.

Контактите, които направихме обаче, на самото събитие, със сигурност ще ни бъдат дори по-полезни. Ще имаме възможност да чуем още по-подробно от какво точно имат нужда българските производители и как да подобрим продукта си, за да им е по-полезен.

Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,