26 април, 2024

Бъдещето на технологията за разпознаване на лица е скрито в HMD – монтираните на главата дисплеи, които вече могат да разпознават емоции и по време на гейминг изживяване. Това става благодарение на обучителен процес върху конволюционни невронни мрежи (CNN). Резултатът е успех в разчитането на емоции от изображения чрез HMD, а революционното е, че за целта не е нужно да се виждат очите ни, определяни като “прозореца към човека” и емоциите.

Разработката е отправна точка за създаване на игри във виртуална реалност, които да си взаимодействат с емоциите на играчите. Технологията успява да предскаже емоции на база изображения на лица от Radbound Faces Dataset (RaFD). Базата данни включва 8,040 снимки на лица, които по-късно са редактирани по начин, който да покрива частта от лицето, която ще бъде закрита от камерата при използване на HMD и VR.. Накратко, изображенията, използвани за трениране на алгоритмите са на човешки лица, но със закрити очи, уши и вежди, покрити с черен правоъгълник.

Средната точност на технологията е над 90%, като постига най-добри резултати при разпознаване на емоциите страх и отвращение.

Тагове: , , , ,