18 май, 2024

Microsoft се стреми да разшири значително капацитета на своите центрове за данни, за да обслужва очакваното търсене на ИИ. Технологичният гигант ще утрои скоростта, с която се добавя капацитет още в началото на следващата финансова година.

Бумът на интереса към основните модели и генеративния ИИ води до нарастване на търсенето на допълнителна изчислителна мощност, както и на интереса към обучението на все по-големи модели.

Според документите, с които разполага Insider, Microsoft се подготвя да отговори на този проблем, като удвои капацитета на Azure през втората половина на тази финансова година, която продължава до края на юни.

Microsoft ще увеличи капацитета на допълнителните центрове за данни три пъти през първата половина на фискалната си година 2025.

Според гореспоменатите документи компанията внедрява “рекорден брой графични процесори”, за да се справи с натоварванията на AI, и е увеличила повече от два пъти общата си инсталирана база от ускорители през втората половина на миналата година.

Припомняме ви, че Microsoft имаше възнамерениe миналата година да похарчи “много милиарди долари” за изграждане на допълнителен капацитет в очакване на бързото нарастване на броя на клиентите, които искат да изпълняват проекти за генеративен ИИ.

Към края на 2023 г. данните на Synergy показват, че на САЩ се падат 51% от глобалния капацитет, измерен чрез MW критично ИТ натоварване, на Европа – 17%, а Китай е близо до тях с 16%.

Компаниите с най-голям отпечатък са всъщност тримата големи доставчици на облачни услуги – Amazon, Microsoft и Google. Те притежават 60% от целия капацитет на хипермащабните центрове за данни, следвани от Meta, Alibaba, Tencent, Apple, ByteDance и други сравнително малки хипермащабни оператори.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Ocado Technology създава ново звено в България
2. От Състезанията по Информатика до MIT – Формулата за Успех на Румен Христов
3. Впечатляващи Иновативни Проекти Победиха в Дни на Роботиката ’24 към ТУ-София


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR