26 април, 2024

На 13 и 14 април ще се проведе турнирът по шах, табла и бордови игри FMI Game Fest в Софийски университет. Един от организаторите на събитието е Алена Владимирова. Тя е студент по компютърни науки на ФМИ и е запалена по таблата.

Каква е целта на събитието? Първият формат на събитието ли е това?

Аз съм първо курс и в началото на годината видях как много хора играят игри – шах, табла, бордови игри. Аз съм фен на таблата. Предложих на ФСС на ФМИ да се направи специализиран турнир по шах и табла. Сега го организираме за първа година, но се надявам да се превърне в традиция. Организирането на турнира нямаше да е възможно без помощта на Милка Вълканова, Димитър Сейков и Александър Стефанов, както и на целия екип на ФСС към ФМИ.

Много актуално стана да се създават клубове по табла и шах, затова реших, че ще е по-добра идея да се съберат повече хора на събитие, което да не е пряко свързано с математика и програмиране. Поканили сме студенти от Техническия университет, както и ученици от НПМГ да се включат в събитието.

Какви са игрите, на които ще могат да играят и видят участниците?

Игрите “Catan”, “Dixit” и още 30 други бордови игри. Шах и табла също така. Системата е такава е, че всеки играе, каквото иска в групи. Всеки участник ще получи точки, когато завърши играта спрямо това дали е първи, втори и т.н.

Как се определя кой е най-добрият? Ще има ли подробна статистика?

Има различни награди за тези, които са изиграли най-много игри, за най-много точки. Имаме си регистрация и когато си регистриран. След като приключи дадена игра и участниците отиват при отговорник, където регистрират точките си в списък. Наградите са до трето място. А за шах и табла е на елиминационен принцип.

Събитието отворено ли е за IT индустрията?

По принцип фокусът ни е към студенти и ученици. По принцип са поканени и преподавателите на ФМИ, ТУ и НПМГ. Разбира се, никого няма да върнем. Всички са добре дошли.

Ще се включиш ли в някое от състезанията?

Не, няма да се включвам. Все пак го организирам. Ще помагам за турнира по табла. Ако се наложи, ще обяснявам правилата, но основно ще записвам точки.

Популярна ли таблата в момента?

Не мисля, че е популярна в момента. Може би при по-младите не е толкова. Шахът е определено по-популярен. Но в турнира на FMI Game Fest забелязваме при записалите се има повече желаещи за табла, което ме изненадва. На изминали събития на ФМИ, имаше много хора, които играеха табла. Сравнително известно е да се играе табла и бридж в нашия факултет.

Тагове: , , , , , ,