26 април, 2024

“Интернет на нещата” или просто IoT предлага необятен свят от wireless устройства. И макар всички да говорят за това колко тренди е тази технология, сякаш всички пренебрегват колко плашещи и опасни да бъдат последствията при злонамерена атака. Ето лист от няколко плашещи хакове, които наистина са проработили.

  • Хакната камера, която пуска фалшива аларма за ядрена атака

В една минута гледате футбол. В следващата – програмата е нарушена от извънредно прекъсване, което предупреждава за междуконтинентални балистични ракети, насочени към три различни части на страната ви. Детето спира да си играе, скрива се под дивана и трепери в ужас, докато вие се чудите какво се случва.

Това реално се случи на семейство в Оринда, Калифорния. Слабото звено за проникване се оказва security камера, разположена над телевизора им. Някой успява да пробие идентификационните данни на устройството и решава да си направи груба шега.

  • IoT захранван ботнет създава медийно затъмнение

Понякога не можете да влезете в определен уебсайт, защото някой някъде е сгафил. В други случаи, причината е, че сайтът страда от DDoS атака. Мощно устройство (или мрежа от устройства) удря сайтът с трафик над поносимата граница.

В края на 2016г. масивна DDoS атака таргетира системите, оперирани от доставчика Dyn. Заради блокирането на DNS дозина сайтове от ранга на Amazon, GitHub, Netflix, Twitter и Zillow. Искате да разберете какво се случва? Е, BBC, CNN и Fox News също са атакувани.

  • Крушка издава Wi-Fi паролата ви

IoT устройствата имат за цел да ви продадат по-прост начин на живот. Но за да се свържете с интернет, тези продукти трябва да съдържат в себе си всички необходими кодове, подобно на най-обикновен компютър. Работата е там, че операционната система на лаптопа защитава вашите данни, а кодът на повечето IoT устройства – не.

Да вземем например бялата LIFX мини крушка, която по никакъв начин не защитава информацията за Wi-Fi мрежата ви и паролата, които сте предоставили по време на настройката на устройството. Така всеки, който намери крушката в кошчето или открадне вашето външно осветително тяло, може да получи достъп до домашната ви мрежа

 

 

  • Сърдечни устройства – потенциална жертва на атаки

Плашещото тук е не в това какво се е случило, а какво е можело да се случи. През 2017г. FDA потвърди, че в определени устройства за поддържане на сърдечния ритъм са открити сериозни слаби места. След проучване на CNN става ясно, че проблемът се корени в трансмитера, който споделя от разстояние информацията от устройството с физици. Всеки може да предположи колко неща могат да се объркат по този начин…

  • Хакери хакват джипа ви

 

Когато купувате нова кола, интернет връзката често е една от изтъкваните функции. Вашата кола може да изтегля карти, да пуска музика или да служи като Hotspot за другите устройства във вашия автомобил. За съжаление, понякога животът ви е изложен на риск.

Хакери показаха на репортер на Wired как е възможно дистанционно да хакнат определени функционалности на джипа ви. Така от комфорта на своите компютри, те могат да стопират спирачките на автомобила.

Ужасяващо, нали? Едно е сигурно – че нищо не е сигурно. Пазете се.

 

Тагове: , , ,