26 април, 2024

Петър Колев се занимава от година и няколко месеца с програмиране. Неговите сфери на развитие са били съвсем различни, дори той предимно се е занимавал с продажби. Образованието му е свързано със спортната педагогика и бизнес администрацията. Той сподели как се стигнал до там, че да се преориентира и какви съвети ще даде за хората, които стартират своята кариера в IT индустрията.

Как дойде мотивацията да станеш програмист?
Желанието ми надделя и ситуациите се навързаха една след друга. И вече на 27-годишна възраст ми позволиха да се преориентирам лека-полека към програмирането.

Всъщност как се преориентира към IT сферата? Как ти хрумна идеята да градиш кариера като програмист?
Съвсем случайно се запалих по курсове за програмисти. Иначе съвсем от малък исках да се занимавам с технологии. Вуйчо ми се занимаваше също. Животът ми беше тясно свързан със спорта или баскетбола, по-конкретно. Заради спорта не съм се ориентирал по-рано. Но като цяло цял живот съм имал любов към технологиите.

Какви са стъпките, през които си минал? Какво се случва, след като си завършил курсовете?
На практика съм завършил няколко курса по HTML, по CSS, а след това завърших курс по JavaScript. Започнах да пускам CV за работа като стажант. Проблемът спрямо моя опит и този на мои колеги, с които съм разговарял, е, че много трудно можеш да започнеш някъде като стажант и някой да отдели времето си да те подготви добре. Повечето фирми търсят Junior с минимум половин година опит.

Минах през много интервюта и по време на срещите задачите бяха свързани с поне 1 година опит. А професионалното ми развитие като програмист започна от вътрешната академия на една компания.

А какво са представлявали задачите на интервютата, които са ти давали?
Основните въпросите бяха на HTML, CSS и Javascript. Контекстът на въпросите с JS бяха на много по-високо ниво. Всичките курсове предлагат, било то безплатни или платени уроци, само някаква базова информация в продължение на 2 месеца. Може да имаш познания да решаваш задачи, но практиката в тези курсове липсва. Нямаш опит да работиш. Всичко е предимно теория и трябва допълнително цяла вечер да търсиш допълнителни материали.

Какви са обстоятелствата, които са ти повлияли, когато започна първата си работа в сферата?Обстоятелствата също са много сериозни. Жена ми беше бременна, по цяла нощ съм седял да уча и не ми е стигало практическото време за теориите по курсовете. Опитвах да решавам и практически задачи, но те бяха за моето ниво малко по-базови тогава. Не съм решавал по-комплексни задачи. Не е имало и кой да ме менторства, да ми обяснява.

Как се чувстваше на първото си място?
В моя конкретен случай стартът беше много труден, защото нямах достатъчни знания на JavaScript. Защото за да можеш да пишеш по някаква технология, дали ще е Angular или React, Vue, трябва да имаш солидни познания на JavaScript. Аз нямах тези знания и ми беше много стресиращо, защото трябваше бързо навляза в технологиите и да науча бързо React, защото се занимавах с него на първия ми стаж, където работих по истински проект.

В моя случай беше много стресиращо, защото имаха по-високи очаквания за всеки стажант, но това си е персонално от фирмата.

Сега не си стажант, нали така?
Сега съм си по-скоро Intermediate, защото е минала година, да речем Junior Pro или Intermediate. Всяка фирми ги категоризира различно степените.

Какви съвети би дал на хората, които преминават през стажантската позиция? Кога да се чувстват готови?
Моите съвети са следните. Първо да вярват в себе си, защото няма нищо недостижимо. Всеки може да се научи да коди. Просто трябва една консистентност и да имаш желание да правиш това, което наистина си започнал да правиш. Изключително много трябва да се решават задачи, постоянство и т.н. Да не се притесняват от обстоятелствата дали ще имат семейство зад гърба си или нещо друго, което “пречи” на по-бързото учене. В крайна сметка всяка личност е индивидуална и всеки върви с различни степени на развитие. Но ако знаеш нещо, което е повече от вчера, значи се развиваш.

А ти как намери мотивацията да се занимаваш с това? Как се справяш с основните проблеми като концентрацията, организирането на задачи и на времето?
Като цяло изключително много ми харесва да кодя. Самото нещо да създаваш и после да го видиш как работи, да видиш как някой друг го ползва – това е едно от нещата, които ме мотивират.

На това кога си готов, трябва първо да жертваш много часове от свободното време. Ако нямаш половинка или семейство трябва да си готов на пълна концентрация след работния ден до цели нощи. Трябва да си готов да жертваш от личното си време и доста безсънни нощи. Когато имаш семейство, трябва да имаш подкрепа и от тях, защото на никоя жена не ѝ е приятно с мъжа ѝ по цял ден да са разделени, после да се виждате за няколко часа и ти да се отдадеш на това четене и учене. Няма как да го игнорираш, трябва просто да седнеш и да четеш… Сега интернет е залят с материали и технологиите винаги са нови.

Този твой интерес към дадените проекти и езици в процеса на преориентацията ли се получи, заради компаниите или беше твой избор?
По-конкретно знаех, че исках да се занимавам с Front-End, което автоматично означава JavaScript, защото проектът, с който ме взеха за стажант беше на React. И в крайна сметка, аз се влюбих в тази технология. Затова реших от тогава до днес да търся работа с React. А след време ще си разширя знанията за Angular, Vue и пр.

Тагове: , , , , , , , , , , ,